marți, 28 aprilie 2015

Radu Gabrea și Victoria Cociaș: „Am fost primiți cu multă caldură la Bacău”



Regizorul Radu Gabrea și actrița Victoria Cociaș au fost prezenți, luni, 27 aprilie, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacău, unde au participat la lansarea cărții „Profesor și vocație”, de Maria I. Gabrea (Editura „Cultura Româneascț”, 1939; ediție anastatică - Ecran Cinema Management, 2015)  și la prezentarea, în premieră pentru băcăuani, a filmului „O poveste de dragoste, Lindenfeld”.

Moment de la deschiderea evenimentelor.
„Am fost primiți cu multă căldură la Bacău” – a fost concluzia finală a celor doi oaspeți, după evenimentele dedicate ilustrului lingvist și pedagog care a fost Maria. I. Gabrea, mama regizorului Radu Gabrea, care acum circa 40 de ani era profesor la Facultatea de Filologie, în anii de început ai Institutului Pedagogic de Trei Ani din Bacău.
Despre cartea de eseuri din domeniul pedagogiei și despre personalitatea Mariei Gabrea au vorbit actuali și foști profesori ai universității, foști colegi și foști studenți ai ilustrei profesoare, o scurtă evocare fiind susținută chiar de Radu Gabrea. „Îmi aduc aminte și acum – a spus fiul Mariei Gabrea – cum mama pleca din București, unde locuiam, la Bacău, săptămânal. Nu locuiam departe de Gara de Nord, iar mama mergea întotdeauna pe jos, indiferent dacă era frig sau zăpadă. Lua acceleratul, automotorul, cum era atunci. Pleca marțea și se întorcea vinerea. Niciodată nu am văzut-o plângându-se, niciodată nu s-a văitat. A fost o profesoară de vocație. Ea asta știa să facă.” În fapt, toți cei care au cunoscut-o au vorbit de figura luminoasă a emeritei profesoare, de rigurozitatea ei profesională, de dăruirea pentru profesie și de pilduitoarele îndemnuri pe care le dădea celor din jur.
Filmul „O poveste de dragoste, Lindenfeld” este cel mai recent lung-metraj al regizorului Radu Gabrea, făcut după romanul lui Ioan T. Morar, în care este evocat destinul tragic al locuitorilor unui mic sat izolat întemeiat de familii sărace de germani în Munții Semenic, mulți dintre locuitori fiind deportați ulterior în Siberia și în Bărăgan. Filmul reface, cu mijloacele lui specifice, povestea de dragoste, dramatică dar duioasă, a unei perechi de tineri despărțiți la deportare, dar care se regăsesc, chiar la Lindenfeld, când erau octogenari. Victoria Cociaș a interpretat magistral rolul tinerei Helga la bătrânețe, alături de un alt mare actor român, Victor Rebengiuc.
Regizorul Radu Gabrea a promis universității din Bacău să-i îmbogățească toată colecția de filme din propria cinematecă, donând oricâte dintre cele circa 25 de filme ale sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu