vineri, 20 iulie 2012

Seceta îşi arată colţii: Fermierii cer declararea stării de urgenţă în agricultură


  • Guvernul spune că seceta încă nu se manifestă şi aşteaptă rezultatele... Referendumului
Fără apă, din orice sursă ar fi,
culturile de porumb vor fi compromise
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) rămâne în stare de alertă cu privire la recoltele din acest an, datorită secetei care se face tot mai simţită. Acum aproape două săptămâni, Liga a solicitat Guvernului, prin Ministerul Agriculturii, declararea stării de urgenţă în agricultură, pentru a mai salva ce se mai poate din culturile de floarea soarelui şi porumb afectate în proporţii foarte mari de secetă. Preşedintele LAPAR, băcăuanul Laurenţiu Baciu, spune că, în prezent, culturile de floarea soarelui şi de porumb sunt afectate în proporţii care variază între 30 şi 70%. "Am făcut acest apel - ne-a declarat Laurenţiu Baciu -, dar ministrul Agriculturii spune că situaţia nu stă chiar aşa. Practic, nu crede în ceea ce vede. Spune că are alte informaţii. Probabil vede zilnic fântâna arteziană din faţa ministerului şi nu mai crede în secetă. Ne punem întrebarea ce ar trebui să întreprindem în această situaţie. Guvernanţii vor vedea efectele secetei mai încolo, dar va fi prea târziu. Deocamdată, ne ocupăm de Referendum, dar să vedem ce mai culegem după acest eveniment. Nimeni nu mişcă nimic în aşteptarea rezultatelor Referendumului. Aşteaptă să vadă în ce parte o vor lua după 29 iulie. Unii îndrăznesc, totuşi, măcar să ne spună să nu-i mai necăjim până pe 30 iulie".
Agricultorii au cerut Guvernului să ia măsuri urgente pentru repunerea în circulaţie a sistemului de irigaţii, iar fermierii să beneficieze de energie electrică mai ieftină pentru a putea iriga culturile. Anul trecut, România s-a aflat în topul european al producătorilor de porumb şi de floarea soarelui, cu recolte de 11,7 milioane de tone, respectiv 1,8 milioane de tone.
Acum, producţia de grâu este la jumătate faţă de anul trecut, iar fermierii cred că nu se acoperă necesarul de consum al României. "Joi - ne-a mai declarat Laurenţiu Baciu - am stat de vorbă cu preşedinţii Rompan şi ANAMOB, Aurel Popescu şi Viorel Marin, care mi-au confirmat acest adevăr. În plus, se dau cereale masiv la export. O facem, acum, cu un preţ, dar pentru că este criză mondială de cereale, vom importa, curând, la preţ dublu decât cum exportăm. Deja se cumpără grâul la 1,20 de lei pe kilogram. Aurel Popescu crede că vom aduce, în ianuarie-februarie, grâu cu până la 400 de euro tona".
Şi în judeţul Bacău se văd, deja, semnele dezastrului. Porumbul încă nu a legat şi fermierii nu cred că mai are şanse. Iar cel care se va face va da producţii derizorii, dar şi aceasta numai dacă va mai ploua de aici încolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu