joi, 5 iulie 2012

S-a deschis Regalul Cercetării şi Tehnicii în Bacău


Rezultatele cercetării în agricultură arată spectaculos 

în standul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Secuieni
În condiţii dictate parcă şi mai insistent de criza economică, în Bacău s-au deschis, ieri, 5 iulie, ediţiile din acest an ale două manifestări promoţionale tradiţionale - Expotehnica şi Salonul Regional al Cercetării. Organizatorii acestor manifestări sunt Camera de Comerţ şi Industrie şi Enterprise Europe Network - RO Bacău, în parteneriat cu Patronatul Industriaşilor Bacău. Expoziţiile şi manifestările pot fi vizitate şi urmărite în perioada 5 - 7 iulie, la Central Plaza, zilnic în intervalul orar 10,00 - 18,00.

"Simpla participare a unor firme la manifestările noastre în condiţiile economice de acum - a spus, la deschiderea oficială a evenimentelor, directorul general al Camerei de Comerţ, Mihai Tulbure - este o dovadă a disponibilităţii participanţilor, o dovadă că fac eforturi importante pentru aceasta. Includ aici şi institutele de cercetare şi inventatorii, mulţi la a patra sau a cincea participare. În acest an, Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică nu a reuşit să sprijine acest eveniment, ca în alţi ani. Dar, noi nu am renunţat la aceste manifestări chiar şi în astfel de condiţii. Am acordat facilităţi inventatorilor şi institutelor de cercetare, în speţă participare gratuită."
Mihai Tulbure nu a trecut cu vederea că de la deschiderea evenimentelor au lipsit reprezentanţii autorităţilor locale, dar a înscris gestul în maniera generală cu care ne-au obişnuit, în ultimul timp, autorităţile de la toate nivelurile, cu lipsa de aplecare a lor asupra activităţii economice. "Nu avem nici după 22 de ani structuri care să valorifice cu eficienţă rezultatele cercetării, să le transpună în practică, aşa cum se întâmplă în ţările dezvoltate - a mai opinat directorul general al Camerei de Comerţ. Noi facem de fiecare dată apel la cei în drept să se aplece mai mult asupra mediului economic, dar vocea noastră se pare că este ignorată. Poate alegerile parlamentare vor aduce ceva nou, în bine."
Cele 35 de firme şi institute sau centre de cercetare-dezvoltare din întreaga ţară prezintă, în Bacău, celor interesaţi, produsele şi serviciile proprii în  domeniile produse şi tehnologii aeronautice, scule şi accesorii, maşini unelte, automatizări, motoare electrice, etichetare industrială, utilaje noi şi second-hand, protecţia mediului, invenţii şi rezultate ale cercetării recunoscute pe plan mondial etc.
Dintre cei 35 de expozanţi, 15 sunt pe domeniul Expotehnica, ceilalţi 20 fiind din sfera cercetării. Am văzut standurile staţiunilor de cercetare-dezvoltare în domeniul agriculturii din Bacău, Iaşi şi Secuieni (Neamţ), dar şi pe cele al Universităţii "Vasile Alecsandri" şi Direcţiei Judeţene de Statistică Bacău. Au mai fost prezenţi, cu standuri, alături de întreprinderi şi grupuri de inventatori, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
Expozanţii au la dispoziţie circa 500 mp, aproximativ la fel ca în anii anteriori. "Mulţumim conducerii Central Plaza că ne sprijină şi că a înţeles chiar mai bine decât anumite autorităţi ale judeţului să o facă, pentru manifestările noastre expoziţionale" - a mai spus Mihai Tulbure.
Deschiderea manifestărilor a continuat cu o suită de prezentări făcute de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bacău, Fondul de Garantare a Creditelor Agricole, Institutul Naţional al Lemnului Bucureşti şi de Institutul Naţional pentru Agricultură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu