- îndemnul se probează chiar dacă anul agricol trecut a fost unul dificil
- o demonstraţie în domeniu a fost făcută în judeţul Neamţ
Ioan Puiu a făcut primele estimări de producţie chiar în timpul recoltatului rapiţei |
Efectele anului agricol trecut greu din cauza secetei şi a iernii
foarte aspre asupra culturii de rapiţă în Regiunea Nord-Est, dar şi ale unor
proceduri tehnologice adaptate la aceste condiţii ori efectiv experimentate au
fost analizate şi demonstrate pentru fermierii din această regiune pe un lot
cultivat cu sămânţă KWS (soiul Traviata) al societăţii Agri Farm, din comuna
Dulceşti (Neamţ). Pe lângă consideraţiile teoretice şi concluziile practice
expuse de proprietarii lotului, dar şi de specialiştii direct implicaţi, s-a
procedat la recoltarea efectivă a culturii şi la cântărirea producţiei. S-a
constatat, astfel, că chiar în condiţiile grele ale anului trecut, producţia de
3.735 kg/ha este una mulţumitoare, având în vedere şi preţul foarte bun pe care
fermierii spun că îl pot obţine în acest an.
Societatea Agri Farm face parte din grupul Almos Agrorom Secuieni.
Anul trecut, pe un teren cultivat de acest grup tot în judeţul Neamţ, cu rapiţă,
s-a bătut un record în materie, cu o producţie de peste 5.000 kg./ha. Demonstraţia
din acest an a fost făcută în faţa unui numeros grup de fermieri, dar şi a unui
grup de studenţi de la Facultatea de Agronomie din Iaşi, de Wolfgang August
Erich Kruger, administratorul companiei Almos Agrorom Secuieni, de dr. Ioan
Puiu, director regional pentru Regiunea 7 Moldova a KWS, şi de inginerul Alex
Molodoi, coordonatorul activităţii agricole din grupul Almos. "Povestea
lotului din acest an - a spus Wolfgang Kruger - este una ceva mai specială.
Culturile au mai fost prezentate agricultorilor şi în luna iunie. Pe lot puteau
fi văzute rapiţă ajunsă la maturitate, coaptă, dar alături de ea rapiţă care a înflorit
mai târziu şi era verde. A fost rezultatul unui «accident» tehnologic, din care
putem învăţa. Cultura de rapiţă a fost tratată cu o maşină care nu a fost curăţată
corect, după erbicidarea unei alte culturi. Noi am curăţat maşina, am spălat-o
de trei ori, dar tot au rămas resturi de Tribenurom Metil, folosit pentru
cultura grâului. Astfel, plantele care au fost tratate în acest fel, ramifică
mai puternic, au partea apicală (de la vîrf) distrusă şi se maturizează mai
greu. O astfel de «experienţă» trebuie evitată". Agri Farm a început
recoltatul şi are o producţie de 3,5 tone la hectar, deşi a planificat 4,5
tone. A făcut investiţii conform acestui obiectiv, dar condiţiie de agromediu
nu au fost favorabile. Rezultatul este, însă, compensat de preţul foarte bun al
producţiei.
Cum au lucrat nemţenii
"Noi am aplicat o tehnologie nouă de semănat, la 45 cm, bob
cu bob - a precizat Alex Molodoi. Foarte mulţi fermieri seamănă rapiţa la 12,5
sau la 25 cm. Noi încercăm să renunţăm la această tehnologie şi să promovăm
tehnologia bob cu bob. Avem semănătorile reglate la 45 cm, pentru o densitate
de 40 - 50 de boabe germinabile pe metrul pătrat, astfel ca la recoltare să
avem circa 400.000 de plante la hectar. Sămânţa KWS are productivitate şi
capacitate bună de înfrăţire. Am semănat cultura pe 6 septembrie, în condiţiile
climatice grele ale anului 2011". La erbicidat s-a folosit tehnologia
BASF, cu erbicid Butisan Max, Metazaclor (2 litri la hectar), iar ca regulator
de creştere Karambaturbo, Metconazol (un litru la hectar). Pentru combaterea dăunătorilor,
în toamnă, s-a folosit Fastak (pentru viespea rapiţei, Athalia rosae), iar în
primăvară Ceutorhynchus Fastak şi, pentru Meligetis, un produs Cheminova.
Pentru fertilizare, în primăvară, s-au aplicat 200 kg de uree (92 kg azot
substanţă activă). "Noi - a mai spus Alex Molodoi - aplicăm, pe suprafeţe
mari îngrăşământ de tip ureean lichid, în concentraţie de 32% azot, care se
produce la Săvineşti, circa 260 kg. Deci, în total, circa 160 kg substanţă
activă. Firma Almos exploatează în comunele Dulceşti, Trifeşti, Bârgăoani şi Făurei
circa 7.000 ha. Din care, anul acesta avem în cultură 450 ha de rapiţă. Am semănat
în toamna 2011 o suprafaţă de 850 ha, dar în decembrie am luat decizia de a întoarce
400 ha, pentru că acolo cultura nu avea densitate".
Ferma, un veritabil laborator agricol
Ioan Puiu susţine că Agri Farm poate fi comparată cu un laborator
agricol, în care se dezvoltă noi tehnologii. "Chestiuni de mare fineţe,
cum ar fi desimea de semănat, semănatul bob cu bob, sunt noutăţi la nivel
european - a precizat directorul regional. Ceea ce se face la Agri Farm modifică,
practic, manualele de agronomie. Nu veţi găsi în manuale semănatul la 40 - 50
cm distanţă între rânduri. Aici s-a încercat, în urmă cu unul-doi ani, această
tehnologie, care funcţionează foarte bine. Producţiile sunt foarte mari. Vorbim
de o genetică în care plantele au posibilitatea de a ramifica foarte bine. Se
obţine producţie bună şi la 20 - 30 de plante pe metrul pătrat. Noi nu recomandăm
aceasta ca densitate optimă, dar hibrizii pot suplini lipsa de desime prin
nivelul foarte bun al producţiei".
În acest an, KWS vine cu o ofertă în care apar pe lângă
cei cinci hibrizi de rapiţă consacraţi (Triangle, Tassilo, Turan Traviata şi
Brutus) şi trei hibrizi noi (Timber, Kodiak şi Hybrirock). Ioan Puiu recomandă şi
genetica nouă, pe 10 - 30% din suprafaţa însămânţată într-o fermă. "Sunt
hibrizi din clasa semitimpurie, cu capacitate de ramificare şi productivitate
foarte bună, peste hibrizii vechi, stabilitate a producţiilor, indiferent de
zona de favorabilitate, rezistenţă foarte bună la cădere, la iernare, la secetă,
toleranţă bună la atacul bolilor, rezistenţă bună la scuturare - a spus
directorul de la KWS. Mai avem şi soiul Robust, pentru cei cu posibilităţi
financiare mai mici. Avem două milioane de seminţe (1,5 milioane pe unitate) în
stoc. În acest sezon, în afară de rapiţă avem în ofertă şi orz, grâu şi
triticale. Anul trecut am vândut peste 600 de tone de sămânţă de cereale în România,
cu circa 40% din vânzări în zona Nord-Est".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu