joi, 15 martie 2012

Un vin pe săptămână: Feteasca Albă de Bucium 1986

Recenta degustare de vinuri organizată în Bacău de Lions Club "Sf. Gheorghe" a oferit fericiţilor participanţi ocazia să cunoască savoarea unui vin vechi, de vinotecă, din anul 1986. El a fost oferit de cei care au susţinut degustarea, specialiştii societăţii Agroindustriala Bucium, din Iaşi. Iar vinul a fost o Fetească Albă, considerată regina podgoriei Bucium.

Feteasca Albă din recolta anului 1986 este un vin care face parte din istoria Buciumului - am aflat de la oenologul Ilie Ciomaga. "Vinul - a precizat oenologul - are, deci, 26 de ani, este un vin de colecţie, din care avem peste 300.000 de sticle. Anul 1986 a fost unul deosebit pentru zona Bucium şi pentru soiul Fetească Albă, dar şi pentru altele, cum ar fi Aligote sau Muscat Otonel".
Dacă la vinul tânăr Fetească Albă pe care l-am degustat înaintea celui de colecţie am apreciat aroma florală, nota de crud, la vinul de vinotecă nu mai puteam vorbi de arome, ci de "buchetul de sticlă" - cum l-a numit specialistul de la Bucium -, suma tuturor aromelor pe care le-a căpătat vinul în toţi anii lui. La degustările de vinuri de regulă se bea şi vin tânăr, dar şi vin vechi, pentru a putea face diferenţa. "Podgoria Bucium - a mai spus Ilie Ciomaga - are două soiuri de fetească, Albă şi Neagră. În vinoteca noastră se găsesc, însă, şi vinuri din recoltele anilor 1959, vinuri din anii '60, din anii '70, dar şi '80 sau '90, însă mai puţin din Feteasca Albă sau Fetească Neagră, pentru că zona, situată mai la nord, nu este propice producţiilor foarte mari din aceste soiuri. Dar, acolo sunt soiuri care şi-au găsit la Bucium a doua casă, precum Aligote, folosit în special pentru vinurile şampanizate. Tot acolo s-a adaptat bine Muscat Otonel-ul". Vinul Feteasca Alba de vinotecă are 12 grade tărie alcoolică şi 18 grade rest de zahăr. Vinurile dulci, tot din recolta 1986, au mult mai mult rest de zahăr, chiar şi de 60 de grade.
Pentru cine nu ştie încă, un "buchet de sticlă", despre care vorbea oenologul, este o aromă complexă, care se risipeste încet, la fiecare adiere, şi lasă zeci de tonuri definite şi integrate în timp în maturitate.
După cum spuneam şi rândul trecut, Feteasca Albă face parte din frontispiciul societăţii Agroindustriala. Pe blazonul acestei societăţi comerciale sunt trei băuturi alcoolice naturale: vinul Feteasca Albă, Rameros (un rachiu de mere, dublu distilat, învechit în doagă de stejar) şi şampania Muscat Ottonel, care este perla Buciumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu