miercuri, 15 februarie 2012

Proiectul Cradle to Cradle ajunge la final în Regiunea Nord-Est

  • ADR Nord-Est susţine iniţiativele de dezvoltare eco-eficientă

Gabriela Macoveiu, manager din partea ADR
în proiect
Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est încheie, pe 29 februarie, implementarea unui proiect demonstrativ pentru Uniunea Europeană: Reţeaua de Cooperare Cradle to Cradle. "Suntem convinşi că în perioada următoare societatea românească va privi cu interes sporit soluţiile propuse prin acest proiect, ca o alternativă viabilă de adaptare la provocările economice, financiare şi nu în ultimul rând climatice cu care ne confruntăm. Aceste iniţiative apelează la nevoia de a reduce costurile de producţie, costurile cu depozitarea şi transportul deşeurilor, costurile cu gestionarea clădirilor publice etc. Proiectul oferă oportunitatea de a pune în valoare capacitatea inovativă a acestei regiuni, încurajând producţia şi serviciile eco-eficiente." - spune Gabriela Macoveiu, manager de proiect din partea ADR Nord-Est.

Principiul Cradle to Cradle (C2C) reprezintă o abordare ambiţioasă a dezvoltării sustenabile - susţin participanţii din regiunea noastră. Oamenii trebuie să fie capabili să producă, să consume şi să trăiască în felul în care s-au obişnuit. Totuşi, trebuie să o facă astfel încît consumul şi producţia să fie structurate într-un mod inovativ, fără ca acestea să afecteze negativ sistemul ecologic şi fără a epuiza resursele energetice ale planetei. Deoarece Europa a apreciat că iniţiativa Provinciei Limburg din Olanda şi a celor 9 parteneri din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Finlanda, Austria, Slovenia, Ungaria şi România va contribui la atingerea obiectivelor politicii de creştere economică şi de eco-inovare a Uniunii Europene, proiectul a primit finanţare ERDF INTERREG IV C în valoare de 1,9 milioane de euro, iar Comisia Europeană s-a implicat în derularea proiectului C2CN ca al 11-lea partener.
Pentru Regiunea Nord-Est, proiectul a însemnat implicarea directă în activităţile proiectului alături de ADR Nord-Est a reprezentanţilor primăriilor din municipiile reşedinţă de judeţ, ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău, ai Universităţilor Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Zane şi George Enescu din Iaşi, ai Institutului Naţional de Inventică Iaşi, ai Oficiului Teritorial pentru IMM Iaşi şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, s-au adus în regiune şi au fost distribuite gratuit cunoştinţele teoretice şi cele 156 de exemple de bună practică privind aplicarea conceptului Cradle to Cradle în Europa, s-au identificat şi promovat, la nivel european, două bune practici Cradle to Cradle din Regiunea Nord-Est şi se vor dezvolta, împreună cu actori publici şi privaţi locali, patru iniţiative pilot C2C propuse pentru implementare în Regiunea Nord-Est. A fost făcută analiza fezabilităţii transferului unor bune practici în Regiunea Nord-Est, identificarea unor potenţiali cumpărători şi dezvoltarea unui Plan Regional de Acţiune pentru implementarea acestora în perioada următoare. În proiect au fost organizate cinci evenimente cu peste 450 de participanţi, a fost editată o broşură de prezentare şi s-au tradus şi postat, pe pagina dedicată în site-ul ADR Nord-Est a tuturor materialelor realizate în proiect.
"Cradle to Cradle" a fost definit, într-un mod foarte plastic, de iniţiatorii săi, Michael Braungart şi William McDonough, ca fiind un concept de sustenabilitate, confom căruia "Deşeurile înseamnă hrană" sau "mai puţin rău înseamnă mai bun". Cu alte cuvinte, în viziunea acestora, se poate obţine dezvoltare durabilă prin utilizarea şi reciclarea materialelor în circuit închis şi renunţarea la dependenţa strictă de materiile prime. 
Principiile Cradle to Cradle sunt: Deşeul înseamnă hrană. Orice poate fi nutrient (biologic sau tehnologic) pentru altceva; Să folosim beneficiile soarelui. Energia ar trebui să fie, pe cât poibil, din surse regenerabile; Să celebrăm diversitatea (culturală, biologică şi conceptuală). Să o sprijinim şi să o promovăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu