luni, 16 mai 2011

Muzică, vin şi spiritualitate - marca Lions Club Bacău

Muzica a precedat degustarea de vinuri, la reuniunea "leilor"
(Foto: Petru DONE)
• Clubul Lions Sf. Gheorghe a deschis seria reuniunilor cu personalităţile de lîngă noi
• un om de afaceri originar din Bacău a spiritualizat atmosfera cu o degustare de vinuri din zona Copou


Muzica, vinul, poezia şi vorbele de duh s-au împletit perfect, la sfârşitul săptămânii trecute, în prima reuniune dintr-o serie pe care o propune permanentă în activitatea sa Lion Club Sf. Gheorghe Bacău: a întâlnirilor "cu oameni de valoare, muncitori sârguincioşi pe ogorul profesiei lor, care cu gândiri roditoare, cu acţiuni tenace, cu perseverenţă rămân, firesc, mereu proapeţi şi senini în faţa distrugerii valorilor care ar trebui să garanteze o societate sănătoasă" - cum s-a exprimat viitorul preşedinte în exerciţiu al clubului, Dorin Puşcaşu. De aceea, această întâlnire a fost cu doi muzicieni băcăuani, Valerian şi Aurel Ursinschi, dar şi cu reprezentanţii zeului Bachus, la această reuniune ei fiind cei ai ViniCom Copou, din Iaşi, o societate care face parte din holdingul Pieta, controlat de un băcăuan, omul de afaceri Constantin Comănescu.

Mai bun vornicel pentru a aduna, la această reuniune, lume aleasă, nu putea fi altul decât preşedintele în exerciţiu al Lions Club Sf. Gheorghe, adică maestrul de ceremonii Marius Nemţanu. Invitaţii săi au fost colegii din Lions Club Moldova, oameni de afaceri, oameni de artă, scriitori şi jurnalişti. "Prietenele şi soţiile noastre - a opinat preşedintele - ne-au văzut, uneori, chiar pe noi în postura de oenologi, venind la ore mai puţin potrivite acasă. Acum ne-am gândit să organizăm pe bune o prezentare şi un concurs de oenologie susţinute, logistic, de Cramelecopoului Iaşi. Ne-am mai gândit şi că singurul sponsor în optimism este zeul Bachus, dar şi că vinului fără muzică şi femei nu-i dai valoarea pe care, de fapt, o are".

Musica Divina

Valerian şi Aurel Ursinschi, muzicieni şi instrumentişti timp de 25 de ani ai Filarmonicii din Bacău, i-au adus, pe cei de faţă, în mirajul muzicii universale, prezentând influenţa magică a muzicii asupra spiritului. "Ascultând mereu - a spus Valerian Ursinschi - vom deosebi ce este balast, de ceea ce este cu adevărat meritoriu. Vom învăţa să alegem ceea ce este plăcut sufletului nostru. Ascultând conştient, ne vom tratata imperceptibil de multe traume, de frustrări, de măruntele griji şi gelozii". Lor le-au urmat specialiştii de la Vini Com Copou, directorul societăţii, Doru Bambu, şi dr. ing. Constantin Profir, viticultor oenolog, unul dintre cei mai buni specialişti în domeniu, inginer viticultor din 1975, care a lucrat în viile de pe Dealul Bujorului Galaţi, la IAS Copou şi în Staţiunea de Cercetări Vitivinicole Iaşi. "VinCom - a spus Doru Bambu - a luat fiinţă în 2007, dar tradiţia producerii vinurilor în zona Copou datează de circa 500 de ani, de cînd aici a luat fiinţă Mănăstirea Sf. Sava. Zona Copu s-a dezvoltat şi din punct de vedere vitivinicol, dar şi cultural. Iată de ce vinurile noastre cochetează uşor cu istoria şi cultura. Şi Academia Păstorel, din Iaşi, îşi desfăşoară activitatea în Cramele Copoului, iar numele lui Păstorel Teodoreanu a devenit chiar un brand pentru unul dintre vinurile noastre".

In vino veritas

Specialiştii spun că în vin stă adevărul, dar şi că vinul este un element de frumos. "El stimulează iubirea - a opinat Constantin Profir. Iată de ce muzica a fost la ea acasă, în Bacău. Vinul a rămas o băutură miraculoasă, cu care Mântuitorul a făcut prima lui minune, la nunta din Cana Galileei. De ce? Din iubire, din dragoste pentru om. Vinul semnifică, de altfel, sângele Domnului, este o băutură foarte complexă, cu peste 2.000 de componente chimice la vinurile negre. Deci, vinul are aproape valoarea sângelui uman. El este destinat să ne aducă în trup vigoare, sănătate, frumuseţe şi vibraţie. Vinul hrăneşte şi trupul şi sufletul". Toţi cei de faţă au avut, astfel, posibilitatea să deguste nu mai puţin de şapte soiuri de vin alb şi două de vin roşu, produse în Cramele copoului. Ei s-au delectat cu aromele şi savoarea de Fetească Regală, Chardonnay, Podul Verde, Păstorel, Montregal, Muscat Ottonel, Fortinia (roze), Vinum Alumn (roşu) şi Fetească Neagră. Fiecare soi a fost explicat de Constantin Profir, iar asistenţa a putut afla multe din tainele fabricaţiei, dar şi din cele ale modului în care se degustă şi, mai ales, cum se bea vinul.
Momentul culminant al reuniunii, lăsat, firesc, la urmă, a fost, însă, licitaţia pe care Clubul Sf. Gheorghe a organizat-o pentru patru sticle de vin alb şi una de vermut din 1967, oferite tot de ViniCom din hrubele sale, fondurile strânse fiind destinate unor viitoare acţiuni de caritate ale clubului.
Asupra acestei reuniuni şi a vinurilor desfăcute la masa reuniunii organizate de Lions Club Sf. Gheorghe vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu