- dar şi soarta proiectului Complexului petrochimic propus de Rafo este în pericol
Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze în sud-estul Europei, a anunţat decizia închiderii permanente a rafinăriei Arpechim. Decizia - spun oficialii companiei - este conformă cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa. Piaţa pe care se pregăteşte să fie din nou un jucător activ şi rafinăria din Oneşti, Rafo, devine, astfel, mai lejeră. Este de aşteptat ca în Europa capacitatea totală de rafinare să fie redusă în mod semnificativ în anii următori pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă. România se caracterizează, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare. În 2010, rata totală de utilizare a capacităţilor de rafinare a fost de circa 40%, în condiţiile în care au funcţionat numai patru rafinării din totalul de 10 aflate în anii trecuţi în operare.
Investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare - au mai spus oficialii -, având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate.
Arpechim intra, însă, în calculele investitorilor de la Rafo pentru deja cunoscutul proiect al construirii unui Complex petrochimic, din care să facă parte Rafo, Arpechim şi Oltchim Râmnicu Vâlcea. Premierul Emil Boc a declarat că va exprima un punct de vedere detaliat pe această temă după ce problema va fi discutată temeinic în Guvern: "Când am adoptat în Guvern strategia Oltchim, am avut în vedere includerea Arpechim în această strategie. Vreau întâi să am, la nivelul Guvernului, toate analizele necesare, pentru că ceea ce face Petrom, din punctul meu de vedere nu este corect".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu