• la Bacău au avut loc un nou marş şi un nou miting de protest la adresa Guvernului
Reprezentanţii celor cinci centrale sindicale cu filiale în judeţul Bacău au manifestat din nou, astăzi, 9 martie, în faţa Prefecturii, împotriva modificării Codului Muncii, deja asumat, în noua sa formă de guvernul BOC. Acţiunea a avut loc la numai o săptămână de la precedenta, când circa 800 de sindicalişti au participat la un marş şi un miting de protest în Bacău. Frigul şi lehamitea faţă de protestele tratate cu totală insensibilitate de guvernanţi au înjumătăţit, astăzi, numărul protestatarilor. Pe 16 martie, însă, ei vor relua acţiunile, în Capitală.
Coloana manifestanţilor a pornit, şi de această dată, din faţa Stadionului Municipal şi a fost deschisă de sindicaliştii de la Avias Bacău. Doi protestatari au purtat un jug de lemn, pe care au scris, mare, "Trăim bine, ciocoilor!". Pe drumul până la Prefectură, manifestanţii au strigat lozinci împotriva guvernului, iar liderii lor au lansat îndemnuri tuturor celor care îi priveau de pe trotuare sau de la ferestrele blocurilor de a se alătura protestatarilor. Pancarta cu lozinca "Boc, Băsescu, România, Codul Muncii e Sclavia" a fost purtată din nou de manifestanţi, ca şi acum o săptămână, iar în faţa Prefecturii era afişată în primul rând.
Luările de cuvânt ale liderilor sindicali au început imediat ce mulţimea s-a adunat în faţa Prefecturii. Ele au fost fie întrerupte, fie completate cu strigăte de genul "Hoţilor!", "Jos guvernul" sau de huiduieli la adresa guvernanţilor. "Guvernanţii - a spus liderul Cartel Alfa Bacău, Martin Farţade - continuă să aplice toate măsurile de austeritate împotriva poporului român. Au spus că acestea vor crea noi locuri de muncă. Unde sunt noile locuri de muncă?". Sindicaliştii au ţinut să le transmită celor de la Putere că ei au văzut societăţi fără patroni, dar fără salariaţi niciodată. "Prin asumarea Codului Muncii modificat - a spus Gheorghe Huluţă, liderul CNSRL Frăţia Bacău -, să nu creadă guvernanţii că au câşigat acest război. Au câştigat doar o luptă. Războiul nu s-a terminat. Emil Boc minte cu neruşinare, pentru că aduce în discuţie drepturi salariale date de ei pe care noi deja le aveam. Ne aşteptăm cu toţii ca asumarea din Guvern, pe Codul Muncii, să treacă şi în Parlament. Dar acum este pe rol moţiunea de cenzură, a Opoziţiei. Să nu ne lăsăm, să-i chemăm pe toţi la protest, iar pe 16 martie, la Bucureşti, când se va vota moţiunea, să înconjurăm clădirea Parlamentului".
Protestatarii cred că, în faţa actualului guvern, cei care muncesc nu mai valorează nimic. Ceea ce contează sunt interesele de grup şi clientela politică. Ei nu înţeleg ce înseamnă "flexibilizarea forţei de muncă", aşa cum este susţinută de Guvern prin modificarea Codului Muncii. Dar ştiu că aceasta ar putea duce la demobilizare şi la dezbinarea maselor de lucrători, pentru ca forţa de muncă să poată fi cumpărată pe nimic.
Sindicatele, de altfel, strâng semnături în continuare pentru acţiuni şi mai ample şi, evident, pentru o grevă generală.
Petru DONE, jurnalist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - petrudone@yahoo.fr
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu