vineri, 25 martie 2011

Eşti şomer. Ştii să cauţi un loc de muncă? Poate începi un business

• un proiect cu finanţare europeană vrea să dea răspuns la aceste probleme ale şomerilor din industria petrolului şi nu numai


Şomerii din industria petrolieră a judeţului Bacău, dar şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din oricare alt domeniu, precum şi cele care intenţionează deschiderea unei afaceri, dispun, acum, de "Programul naţional integrat de facilitare a accesului pe piaţa muncii". Programul este derulat de Sindicatul Naţional "Petrom-Energie", în parteneriat cu filialele Dâmboviţa şi Bihor ale CNSRL Frăţia pe o perioadă de trei ani (noiembrie 2010 - octombrie 2013). Joi, 24 martie, acesta a fost prezentat şi în Bacău, unul dintre cele trei oraşe în care va avea loc un târg de cariere organizat în proiect.

Emil Pustianu, Marius Nicolae si Florin Bercea (Foto: Petru DONE)
La întâlnirea de la Bacău cu potenţialii beneficiari ai proiectului au venit managerul de proiect Florin Bercea, coordonatorii regionali Marius Nicolae şi Emil Ştefan Pustianu, Sorin Silaghi, preşedintele filialei CNSRL Frăţia Bihor, Sabina Bălan, de la Organismul Intermediar Regional Brăila pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), şi Ioan Silitră, directorul Agenţiei Judeţene Bacău pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European, prin POSDRU "Investeşte în oameni!", are ca obiectiv general facilitarea accesului şi menţinerea pe piaţa muncii a unui număr de 4.750 de persoane care, în prezent, sunt şomeri de lungă durată sau persoane în căutarea unui loc de muncă. Prin proiect se face o campanie de informare şi de identificare a beneficiarilor din grupul ţintă, consiliere şi asistenţă în planificarea carierei, instruirea beneficiarilor programului (persoane în căutarea unui loc de muncă) şi a viitorilor antreprenori, precum şi medierea prin organizarea de tîrguri de cariere - unul şi în Bacău.

De ce în Bacău

"În ultima perioadă de timp - a spus Marius Nicolae -, s-a înegistrat un mare număr de oameni disponibilizaţi din industria petrolului. Zona Bacău - Moineşti este una dintre cele mai fierbinţi, din acest punct de vedere. Această situaţie ne-a obligat să accesăm fonduri europene pentru a organiza o serie de cursuri de facilitare a accesului pe piaţa muncii". Aplicarea proiectului a fost apreciată de reprezentantul AJOFM. "Nu suntem parteneri în proiect - a spus Ioan Silitră -, dar vrem să fim de folos, cu bazele noastre de date, cu logistica necesară. Judeţul are o rată a şomajului peste media pe ţară, deci proiectul ne este folositor cu atât mai mult". Proiectul se îndreaptă - a spus Florin Bercea - în primul rând către salariaţii disponibilizaţi de Grupul OMV Petrom, dar şi către cei din toată industria petrolieră şi din alte domenii. "Odată cu restructurarea activităţii Petrom - a precizat Bercea -, şi în industria pe orizontală s-au făcut disponibilizări. A crescut mult şomajul şi în rândul prestatorilor de servicii către industria petrolieră. S-a comunicat o scădere a şomajului în România, dar eu nu cred. Şomajul creşte. Probabil că au ieşit din evidenţele oficiale mulţi şomeri sau mulţi au plecat să lucreze în străinătate, dacă s-a ajuns la o asemenea concluzie".

Cum intri în proiect

Beneficiarii proiectului vor fi selectaţi în urma evaluării chestionarelor care vor fi completate de solicitanţi, iar instruirea lor va avea loc la nivel regional. Sunt două categorii de beneficiari în grupul ţintă: persoane care se află în căutarea unui loc de muncă şi persoane care vor să înceapă o afacere. Cursurile durează cinci zile lucrătoare (opt ore pe zi). Pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă temele de studiu sunt comunicarea activă, pregătirea competentă a interviului şi CV-ului şi a prezentării în faţa angajatorului, planificarea carierei şi stabilirea traseului profesional, drepturile angajatului şi ale angajatorului şi dezvoltarea durabilă şi egalitatea de şanse. Pentru cei care doresc să înceapă o afacere, temele de studiu sunt cum să-ţi dezvolţi o afacere, elaborarea strategiei de marketing, planul de afaceri, leadership şi comunicare activă, dezvoltarea durabilă şi egalitatea de şanse.
Pentru înscrierea la cursuri sunt necesare formularul de înregistrare, o declaraţie pe proprie răspundere, cererea de opţiune şi declaraţia de acceptare a politicii privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu