joi, 24 martie 2011

Campania Plantării Arborilor a început la Marvila

• Luna Plantării Arborilor se încheie pe 15 aprilie


Prima suprafaţă de teren degradat din judeţul Bacău a fost plantată, în cadrul campaniei 2011 "Luna Plantării Arborilor", derulată în perioada 15 martie - 15 aprilie, miercuri, 23 martie, în satul Marvila, din comuna Corbasca, pe raza Ocolului silvic Sascut. Câteva zeci de tineri şi adulţi - oameni din sat şi din comuna Corbasca, dar şi de la Garda de Mediu şi de la Inspecţia Silvică şi Cinegetică Judeţeană (ISCJ) au venit, la chemarea Direcţiei Silvice Bacău, la această acţiune.

Şi vremea a fost generoasă cu plantatorii din Marvila (Foto: Petru DONE)
Terasele frământate de pe malul stâng al Siretului, în satul Marvila, au rămas, de ani buni, fie nelucrate, fie s-au degradat sub acţiunea factorilor de mediu. Ici-colo, câte o bucată de vie curge din deal în vale. În rest, pâlcuri de plopi, nuci crescuţi izolat, cătină, dar mai ales zone golaşe. Pămîntul argilos ţine la suprafaţă apa din topirea zăpezii sau din ploi, dar după prezenţa plopilor se vede că şi pânza freatică este pe aproape. Pe malul Siretului, de altfel, legumicultura este la ea acasă, iar prin curţile gospodăriilor şi chiar pe suprafeţe mai mari, de pe deal se vede o mare de solarii. Agricultură, la Marvila, se face, evident, la şes ori în locuri mai accesibile. Astfel, unul dintre proprietarii unui teren situat pe terase a acceptat ca acesta să fie împădurit acum, în capania Luna Plantării Arborilor. "Anual - spune inginerul Nicolae Popa, şeful Biroului împăduriri-investiţii de la Direcţia Silvică Bacău -, în această perioadă au loc mai multe evenimente. Anul 2011 este, însă, unul deosebit, pentru că se sărbătoreşte Anul Internaţional al Pădurilor. Este o îmbinare fericită de evenimente. La Direcţia Silvică Bacău, această acţiune se desfăşoară în toate ocoalele din subordine, iar pe lîngă lucrările de împăduriri venim şi cu alte acţiuni care au loc împreună cu cu presa, cu instituţiile din judeţ, cu şcolile şi ONG-urile". În fiecare ocool silvic se plantează c]te un hectar de teren, de regulă degradat. Sunt acţiuni pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa protejării mediului, a pădurii în special, dar şi a reabilitării terenurilor degradate şi care pot cauza mari necazuri comunităţilor de oameni din diferite zone.

Plantări meserie!

O sedinta tehnica a incheiat lucrarile


Cu mic cu mare, lucrătorii au luat cu asalt terasele de la Marvila încă de dimineaţă. Terenul fusese, iniţial, igienizat, dar pirul (Agropyrum repens) dăduse deja colţul. Pământul nu mai fusese desţelenit de multă vreme acolo. Silvicultorii au marcat suprafaţa de plantat cu jaloane, iar gropile au fost săpate imediat în linii perfect drepte. Puieţii de salcâm, din găleţile cu apă, au intrat în casele lor definitive, iar viitoarea suprafaţă de pădure era deja conturată. Pe şantier a ajuns şi directorul Direcţiei împăduriri-investiţii a Regiei Naţionale a Pădurilor, Liviu Pavel, aflat într-o acţiune specifică în judeţ. Cu silvicultorii, a încins repede o discuţie, din care n-am reţinut prea mulţi termeni tehnici, dar am aflat că salcâmul (Robinia pseudocacia) a fost preferat, la plantare, pentru că este specia cea mai indicată pentru o astfel de categorie de trerenuri, dar că ar fi fost necesare şi sălcii pe suprafeţele mai bogate în calcar. Meseria e meserie! 

Împăduriri în zona privată

Campania Luna Plantării Arborilor face parte dintr-o preocupare permanentă de plantare de arbori pe suprafeţe de teren degradat din afara fondului forestier. "Este vorba - ne-a declarat Mihai Florescu, şeful ISCJ Bacău - de o extindere a fondului forestier naţional, din programul guvernamental pe această temă, cu 100.000 de hectare în următorii cinci ani. Pe terenurile şi în pădurile proprietate privată din judeţ sunt 103.000 de hactare. În primăvara acestui an, se vor planta 230 de hectare în păduri care au fost parcurse cu tăieri definitive sau, cum mai sunt numite, tăieri rase. Se face, astfel, o regenerare naturală, prin plantări artificiale". În judeţ acţionează opt ocoale silvice private, dintre care patru sunt organizate chiar aici, celelalte fiind din judeţele Covasna şi Harghita, dar cu pădure şi în judeţul Bacău. Este vorba de composesorate administrate de ocoale silvice. Ocoalele silvice private băcăuane sunt organizate la Ghimeş-Făget (6.000 ha), la Dărmăneşti (pe proprietăţile Ştirbei, cu 7.000 ha), la Oituz (pe proprietăţile generalului Eremia Grigorescu, 9008 ha0 şi un ocol bisericesc la Blăgeşti, înfiinţat anul trecut, cu circa 7.000 ha. În acest an se vor planta peste 1,5 milioane de puieţi. "Acţionăm - a precizat Mihai Florescu -, în această primăvară, şi la persoanele fizice care au poroprietăţi de la un sfert de hectar, până la câte zece hectare, unde se fac tăieri, unde avem deja devize pentru 240 ha. Lucrările se fac cu bani de la bugetul de stat sau din Fondul de regenerare a pădurilor. Pas cu pas, sperăm să acoperim cu vegetaţie forestieră toate suprafeţele care au fost exploatate ilegal în anii anteriori, în special după anul 1991".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu