marți, 1 februarie 2011

Contabilii, împotriva modificării Legii contabilităţii

Sediul Filialei CECAR Bacău (Foto: Petru DONE)
• Filiala Bacău a CECCAR se raliază la Protestul iniţiat la nivel naţional şi aşteaptă semnăturile membrilor ei pe o petiţie care va fi înaintată Ministerului de Finanţe


Profesioniştii contabili, membri ai Corpului Experţilor contabili şi contabililor Autorizaţi din România - CECCAR, se declară "consternaţi de noile aventuri care se propun prin proiectul de modificare a Legii Contabilităţii, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice". CECCAR a lansat, în acest sens, pe net, o petiţie care poartă chiar acest titlu, şi aşteaptă semnăturile tuturor celor care sînt asentimentul ei. prin acest document, CECCAR vrea să transmită iniţiatorului propunerii legislative de modificare a Legii Contabilităţii un protest ferm. Petiţia şi protestul au fost publicate şi pe siteul Filialei Bacău a CECCAR.

"Pentru profesia contabilă - ne-a declarat preşedintele Filialei CECCAR Bacău, Marcel Bulinschi -, perioada actuală este foarte dificilă. Pentru că prin modificările intenţionate la Legea contabilităţii nu se mai vrea calitate în domeniul serviciilor contabile. Noi am transmis înaintea Protestului părerile pe care avem vizavi de modificarea legii. Aceste modificări ştirbesc profesia contabilă. Ceea ce se întîmplă acum, îmi aduce aminte de anii '80, cînd profesioniştii contabili erau executaţi public din punct de vedere profesional".
Filiala din Bacău a făcut ea însăşi şapte propuneri de modificare a Legii contabilităţii, pe care le-a înaintat la CECCAR. Din toate filialele au venit asemenea propuneri, iar pe baza lor a fost întocmit Protestul.

Ce vor membrii CECCAR

Profesioniştii contabili susţin că prin proiectul de modificare a Legii Contabilităţii (respectiv prin abrogarea alineatelor 2 şi 3 ale art. 10) se prevede, practic, dereglementarea serviciilor contabile. "~ntr-o accepţiune anglosaxonă - se arată în Protest -, propunerea nu e rea. Se pune, însă, întrebarea dacă «mecanismul» de trecere de la o extremă la alta va funcţiona, avînd în vedere situaţia actuală a României; de asemenea, dacă bugetul statului este pregătit să mai primească încă o lovitură decisivă". Pe lîngă aruncarea în derizoriu a contabilităţii (considerată tot mai mult, pe plan internaţional ca factor de încredere, de securizare a afacerilor şi, deci, de creştere economică şi de bunăstare), contabilii se tem că vor apărea şi alte consecinţe.

De ce se tem contabilii

Oricine - spun profesioniştii din domeniu - va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare, indiferent de calificare, de funcţie şi profilul moral. "Sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili, prevăzute prin standardele internaţionale şi naţionale ale profesiei. Rezultatul? Nici cea mai mică garanţie în ce priveşte calitatea situaţiilor financiare şi, deci, a rezultatelor declarate public" - spun ei. Se vor obţine venituri ilicite din prestarea serviciilor contabile, creîndu-se o nouă presiune asupra bugetului prin creşterea evaziunii fiscale. Contabilii mai cred că va avea loc "un atac la procesul educativ şi a învăţămîntului superior de profil, prin descurajarea celor ce vor să urmeze studiile economice de profil. Şi, de asemenea, se consideră că va avea loc discreditarea profesiei contabile din România, o profesie cu tradiţie şi recunoaştere la nivel naţional şi internaţional.

Ce propune CECCAR

CECCAR aduce, pe lîngă observaţiile din acest Protest, şi un cumul de măsuri care ar trebui avute în vedere de legiuitor. Acestea sînt menţinerea prevederilor actuale ale legii cu înlăturarea din alineatul 3 al art. 10 a cuvintelor "autorizate potrivit legii". "Propunerile de la pct. 28 - susţine CECCAR - nu rezolvă obiectivul prevăzut în Nota de fundamentare (pct. 2, liniuţa 3), de separare, şi vor întări şi mai mult confuziile. Astfel, nu rezultă în ce constă semnarea. Legea trebuie să prevadă minimum de operaţii prealabile semnării sau obligaţia de a aplica standardele profesionale emise de CECCAR. La alineatul 10: de ce "de regulă"? Teza a II-a ar trebui să aibă următorul text: "Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare şi să fie membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România sau să fie declarate de entitate la Registrul Comerţului". La alineatul 11 trebuie înlăturate din text formularea "autorizate potrivit legii", iar la alineatul 12, textul prevăzut trebuie înlăturat, deoarece descurajează dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii; pe de altă parte, sînt zeci şi sute de mii de asemenea întreprinderi - plătitori de impozite, care nu pot fi lăsate pe mîna administratorilor care au cu totul altă pregătire şi alte interese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu