joi, 6 ianuarie 2011

Turist prin locuri rare: Trovantii de la Viisoara

Foto: Sorin Ifrim
Inauguram, astazi, o rubrica sugerata de activitatea Clubului de turism montan NeMiram, de la Colegiul National "D. Cantemir" din Onesti. De citiva ani buni, profesorul Sorin Ifrim si membrii clubului bat, neobositi, cararile muntilor din judetul Bacau si din Romania, spre locuri mai putin cunoscute, dar de o frumusete inegalabila, in care se "ascund" adevarate comori ale naturii. Membrii clubului marcheaza locurile si traseele, inclusiv pe GPS, si ne invita sa le vizitam, facind un fel de turism neconventional. Care sint aceste locuri si cum putem ajunge la ele, ne va spune, saptaminal, chiar Sorin Ifrim. ~ncepem cu misteriosii trovanti de la Viisoara. (Petru DONE)

Cunoscuti sub numele de "balatruci", "dorobanti", "pietre care cresc" sau "oua de piatra", trovantii aprind imaginatia multor persoane. La vederea lor, matematicienii se gîndesc la fractali, iar artittii la operele lui Brancusi. Daca trovantii din Costesti (Vîlcea) sint foarte cunoscuti, daca despre cei de pe Dealul Feleacului (Cluj) se mai aminteste, prin unele articole, cei din judetul Bacau sint necunoscuti publicului larg.
Trovantii sînt formatiuni sferoidale formate din nisip cimentat. Netezimea suprafetei trovantilor si perfectiunea liniilor de îmbinare dintre "lobii" unei astfel de pietre ne determina sa îi asemanam cu diverse parai anatomice. Persoane cu suficienta imaginatie vad în
trovanti o sursa de inspiratie pentru Constantin Brancusi; într-adevar, unii trovanti ne amintesc de "Domnisoara Pogany".
Modul de formare a acestora nu este pe deplin deslusit. Unele teorii pun pe seama cutremurelor aglomerarea nisipului si cimentarea acestuia în aceste forme bizare. Aspectul trovantilor ii determina pe unii sa afirme ca ar avea origine extraterestra. Faptul ca sînt formati
din mai multe elemente artistic îmbinate, le confera aspectul de fractali si dezvolta ideea ca aceste pietre cresc.
La locul în care se gasesc trovantii din satul Viisoara, comuna Targu Trotus, se ajunge relativ usor. Pîna la biserica din Viisoara, situata la 2,3 km de drumul national 12A (Onesti - Targu Ocna) se poate ajunge cu autoturismul sau cu un mijloc de transport în comun. De aici, vom urma o ulita, spre N-NV, pe o distanta de 500 de metri, pina cind din acel drum se desprinde un altul, spre dreapta. Dupa ce traversam un mic pîrîu si urcam o panta accidentata, dar scurta, ajungem în mijlocul trovantilor.
S-ar parea ca nu este singura zona din judet în care se gasesc trovanti; se spune ca ar mai exista în comuna Oituz si în apropiere de Comanesti. Ii rog pe cei care stiu de existenta altor zone cu trovanti sa-mi transmita aceste informatii. (Sorin Ifrim - http://nemiram.dcantemir.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu