luni, 13 decembrie 2010

Programul Regio analizat in contextul politicii de coeziune

Gabriel Friptu (mijloc) a moderat conferinta de la Bucuresti
(Foto: Petru DONE)
• programul in integrum si realizarile din 2009 sint dezbatute la nivel national si regional


Jumatatea lunii decembrie inseamna, pentru Programul Operational Regional - Regio, o perioada de bilant atit la nivelul Autoritatii de Management a Programului, cit si al organismelor intermediare - agentiile pentru dezvoltare regionala. La sfirsitul saptaminii trecute a avut loc, in Bucuresti, Conferinta Regio pentru prezentarea Raportului anual de implementare aferent anului 2009, iar astazi, 15 decembrie, la Suceava are loc Conferinta regionala cu aceeasi tema, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Cu acest prilej, la Bucuresti a fost discutat si al cincilea raport al Comisiei Europene privind Politica de Coeziune, precum si perspectivele privind perioada de programare 2014 - 2020.

La Bucuresi, s-a subliniat importanta colaborarii Intre partile implicate In procesul de atragere a fondurilor europene, nevoia de practici unitare si importanta strategiilor pe termen mediu si lung, astfel Incit impactul proiectelor finantate sa fie unul de durata si cu efect multiplicator. In cadrul conferintei au fost prezentate trei proiecte ca exemplu de bune practici In domeniu, iar pe panoul cu fotografii din activitatea de implementare a altor proiecte in tara, din sala conferinsei, au fost prezentate si imagini de la aplicarea proiectului de constructie a pasajului de cale ferata din Bacau si de la modernizarea ambulatoriului Spitalului Municipal Moinesti.
Gabriel Friptu, directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional a subliniat ca viitoarea politica de coeziune trebuie sa contribuie decisiv la realizarea obiectivelor “Strategiei Europa 2020”, iar bugetul pentru perioada 2014 - 2020 trebuie sa sustina In continuare regiunile mai putin dezvoltate ale Europei. In acest sens, tara noastra considera necesara mentinerea principiilor definitorii ale Politicii de Coeziune, precum concentrarea, proportionalitatea, complementaritatea, aditionalitatea sau parteneriatul. „România sustine mentinerea actualei «chei» de alocare a fondurilor In Politica de Coeziune - a spus Gabriel Friptu. Iar nivelul de dezvoltare exprimat prin PIB-ul pe locuitor trebuie sa reprezinte criteriul fundamental In alocarea resurselor. Totodata, pentru sustinerea dezvoltarii echilibrate a regiunilor este necesar ca statele membre si regiunile sa aiba posibilitatea de a selecta prioritati si domenii de interventie, In functie de conditiile si provocarile socio-economice si teritoriale specifice."
Comisia Europeana a publicat, In noiembrie 2010, al cincilea Raport cu privire la coeziunea economica, sociala si teritoriala si au lansat consultarea publica menita sa sprijine elaborarea viitoarei politici si pregatirea propunerilor legislative. Consultarea publica se Incheie la 31 ianuarie 2011, iar cei interesati pot consulta documentele aferente la ec.europa.eu/regional_policy/cohesion_report.
Cit priveste Raportul anual de implementare a Regio pe anul 2009, acesta arata ca, dupa aprobarea programului de catre Comisia Europeana, in 2007, si lansarea cererilor de proiecte pentru toate domeniile de interventie, in perioada 2007 - 2008, anul 2009 a fost caracterizat de intensificarea procesului de semnare a contractelor de finantare si accelerarea platilor catre beneficiari.
Asupra acestor documente si a concluziilor din conferintele nationala si regionala vom reveni cu amanunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu