miercuri, 13 octombrie 2010

Incepe Sesiunea a doua de finantare pentru infrastructura agricola

- foto: Lucrarile din silvicultura primesc finantare nerambursabila


Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) lanseaza, pe 15 octombrie, - asa cum scriam si in editia de ieri a ziarului nostru - a doua sesiune de cereri de proiecte de finantare la Masura 125 - "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", din Programul National de Dezvoltare Rurala. Potentialii beneficiari vor putea depune proiectele la Oficiul Judetean al APDRP (numai in judetul in care va fi amplasata investi). Iata, astazi, mai multe amanunte despre aceasta oportunitate de finantare.

Fondurile alocate Masurii sint de 148.774.185 de euro, iar valoarea maxima nerambursabila care poate fi acordata unui proiect este de 1,5 milioane de euro. Fondurile vor fi repartizate pe Submasura 125-a "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii" (89.264.511 euro) si Submasura 125-b "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii" (59.509.674 de euro). La Submasura 125-a au fost alocati 40.169.030 de euro strict pentru proiectele de investitii în sisteme de irigatii, restul de 49.095.481 de euro fiind disponibili pentru alte tipuri de investitii - modernizarea drumurilor de acces, a drumurilor agricole de exploatatie etc.
Aceasta este cea de-a doua si ultima sesiune din acest an pentru Masura 125. Termenul limita al depunerii cererilor de proiecte este luni, 15 noiembrie 2010, ora 12,00. Pentru a primi finantare nerambursabila, solicitantul trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului aferent acestei masuri.

Ce se poate realiza prin finantare

Obiectivele specifice Submasurii 125-a sint Cresterea eficientei activitatii agricole prin îmbunatatirea aprovizionarii cu inputuri si o mai buna valorificare a produselor rezultate; Diminuarea riscului si incertitudinii în agricultura prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (seceta, inundatii, eroziunea solului etc.) si Ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare. Obiectivele ei operationale sint Construirea si/sau modernizarea infrastructurii agricole (drumurile de acces si drumurile agricole de exploatatie, lucrarile de corectare a torentilor, situate în fondul funciar agricol) si Modernizarea si/sau retehnologizarea sistemelor de irigatii si a altor lucrari de îmbunatatiri funciare (drenaje, lucrari de aparare împotriva inundatiilor etc.). Submasura 125-b urmareste Dezvoltarea infrastructurii padurii în vederea asigurarii competitivitatii sectorului forestier si Diminuarea riscului incidentei fenomenelor naturale periculoase asupra padurii. Operational, este vorba de Construirea si/sau modernizarea infrastructurii forestiere (drumuri forestiere, cai ferate forestiere si funiculare) si de Lucrari de corectarea torentilor în paduri.

Cine poate solicita finantarea

Beneficiarii eligibili pentru Submasura 125-a sint unitatile administrativ-teritoriale detinatoare de terenuri agricole si/sau de infrastructura de acces la exploatatiile agricole, prin reprezentantii lor legali, Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) detinatoare de terenuri agricole si/sau de infrastructura de acces la exploatatiile agricole si Organizatii / federatii de utilitate publica ale proprietarilor / detinatorilor de terenuri agricole. Iar la Submasura 125-b: proprietari / detinatori de padure privati (cu drept de administrare, persoane fizice si juridice), asociatii de proprietari / detinatori de padure privati, unitati administrativ-teritoriale detinatoare de padure, ADI detinatoare de padure si ROMSILVA, prin unitatile si filialele din structura sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu