vineri, 17 septembrie 2010

Comuna Orbeni are o nouă rețea de apă potabilă

* investiția a ajuns la aproape 300.000 de lei * din această lună, va fi pusă în funcțiune și rețeaua de gaze naturale

Consiliul Local al comunei Orbeni a inaugurat, joi, 16 septmbrie, noua rețea de apă potabilă. Construită cu o investiție de 300.000 de lei, rețeaua asigură apa pentru peste 5.000 de locuitori din satele Orbeni și Scurta și pentru mai mult de 4.000 de animale din gospodăriile populației. La eveniment au participat, alături de cetățenii comunei, oameni politici, parlamentari, reprezentanți ai Consiliului Județean și ziariști, dar și constructorii reței, de la firma Termloc, din Bacău. Un sobor de preoți a oficiat o slujbă de sfințire a apei din cele două bazine construite pe cel mai înalt deal de deasupra Orbeniului.

A fost a treia tentativă de realizare a unui sistem performant de alimentare cu apă a comunei, prima fiind înainte de 1990, cînd fosta Asociație Viticolă a construit un bazin de apă, dar care cu timpul nu a mai putut fi folosit. A doua tentativă a fost în perioada 1996 - 2000, dar proiectul nu a fost finalizat, din lipsă de finanțare. Proiectul a fost regîndit după anul 2000. Astfel, în anul 2007 a început proiectarea și reorientarea întregului sistem, cu o altă variantă de finanțare. Astel, în anul 2008 a început cea de a doua etapă de realizare a noului proiect. În mai puțin de trei ani, obiectivul a fost finalizat. ”Am plecat pe acest drum cu o oarecare strîngere de inimă, pentru că nu era un proiect ușor, dar după un sondaj făcut cu peste 1.000 de locuitori ai comunei, am constatat că oamenii ar fi fost mulțumiți dacă noua conductă de apă ar fi trecut pe la porțile lor și s-ar fi branșat la acest sistem – a spus primarul comunei, Viorel Fantu. O dovadă este și faptul că, deși lucrările nu sînt bine terminate, iar oamenii, mai ales cei din Luzi (partea de jos a satului Orbeni), au și început să sape șanțuri pentru căminele de apă și racordarea la rețea. Ceea ce aș vea să transmit consătenilor mei estete rugămintea de a nu se racorda singuri la rețea, pentru că ar distruge noua conductă, care lucrează la o presiune de peste șase atmosfere și nu ar fi un lucru foarte simplu de făcut. E bine ca fiecare să întrebe cum poate face racordarea, pentru că avem specialiști care vor veni să lucreze, pentru branșarea în condiții legale, pe bază de contract de furnizare de apă.
Pentru noul sistem de alimentare cu apă au fost forate două puțuri, care alimentează două bazine, primul, reconstruit, un bazin de 100 mc, deja existent, care asigură un debit de 2,5 mc/s, și un al doilea bazin construit pe cel mai înalt vîrf de deal de deasupra Orbeniului și care lucrează în tandem cu primul, alimentat de o sursă de apă din satul Scurta. Cele două bazine asigură, astfel, un debit proiectat care satisface nevoilede apă potabilă peste 5.000 de locuitori și mai mult de 4.000 de animale.
”Noi - a spus și Constantin Pascal, directorul Școlii cu clasele I-VIII din comună - am gîndit acest proiect încă din anul 1992, cînd la o ședință de consiliu local se punea problema unei rețele de apș potabilă nouș, dar și a alimentăării cu gaze naturale a comunei. Am fost unul dintre cei care am susținut proiectele, pentru că țineau de o primă necesitate a consătenilor noștri. Rețeaua de apă s-a realizat și este spre final și cea de gaze naturale, deși pentru ultima se pare că sînt mai puțini doritori. Cu noua rețea avem o calitate mai bună a apei, iar rugămintea noastră este ca fiecare să păstreze conducta în bune condiții”.
La Orbeni au fost puse în practică mai multe proiecte comunitare: stația de joasă presiune a rețelei de gaze naturale, asfaltarea drumului spre satul Scurta, renovarea localului primăriei și este în construcție, pentru renovare și extindere, căminul cultural. ”Sper – a mai spus primarul - ca în cursul lunii septembrie să reușim să dăm drumul și la gazul metan, pe porțiunea de rețea construită, de patru kilometri, astfel încît cei dornici sș se poată branșa încș din această toamnă. Avem toate aprobările și asigurările de la București, că în scurt timp licitația va fi reorganizată. Am impulsionat și un investitor, care să preia această investiție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu