miercuri, 6 decembrie 2017

12 milionari băcăuani în Top 300 cei mai bogați români


  • frații Pavăl, cu societatea Dedeman, au urcat pe locul al doilea
  • Cătălin Grigoriu, de la Comfert Logistic, nu recunoaște cifrele avansate în Top


Frații Pavăl, în imaginea publicată în Top 300
Creşterea fulminantă a averii fraţilor Dragoș și Adrian Pavăl este socotită de organizatorii „Topului 300 cei mai bogați români 2017”, găzduit de revista Capital, „cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an. Conform calculelor făcute de autori, Compania Dedeman, înfiinţată în 1992, a depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, în timp ce profitul net a crescut cu peste 25% și a ajuns la 158 de milioane de euro. După evoluția deja cunosută a acestei companii, pare normal și chiar este. Alți „competitori” sau „parteneri” de Top au, însă, alte păreri despre propriile prezențe în Top.

Cu 1,1 – 1,2 miliarde de euro (în alt clasament, adiacent Topului, suma dată este de aproape 1,7 miliarde de euro), frații Pavăl sunt pe locul al doilea în Top, după Ion Țiriac, cel care dispune de 1,8 miliarde de euo. Anul trecut, frații Pavăl au avut o avere de 920 - 950 de milioane de euro.

O elită economică elaborată în timp

Patronii companiei Dedeman se numără, astfel, printre cei 12 milionari în euro pe care îi are județul Bacău, dar ocupă primul loc. Alături de ei ar putea apărea și omul de afaceri Ștefan Vuza, cel care controlează societatea Chimcomplex, cu 808,5 milioane de euro la activ, dar care locuiește în Cluj-Napoca. În Regiunea Nord-Est, care are 29 de milionari, tot frații Pavăl sunt cei mai bogați. Și una și cealaltă din afaceri, adică Dedeman și afacerea preponderent industrială a lui Ștefan Vuza, au fost construite sistematic, în timp, cu răbdare și mai ales cu încredere în ceea ce fac antreprenorii lor. Altfel nu se putea ajunge aici.

Cum arată, statistic, Topul

În Top, pe locul al 16-lea apare Dorinel Umbrărescu, la o avere de 220 – 240 de milioane de euro, pe locul al 33-lea Ștefan Vuza, cu 135 – 138 de milioane de euro, iar pe locul al 93-lea Damian Mereu, din Onești, cu 58 – 60 de milioane de euro. Ei sunt urmați, de pe locul al 154-lea de Eusebiu Guțu, cu 35 – 37 de milioane de euro și de Familia Grigoriu, cu 34 – 35 de milioane de euro, dar pe locul 165. Pe locul 206 s-a clasat Familia Șerban, din Onești, cu 28 – 30 de milioane de euro.
O altă surpriză o oferă trei dintre acționarii societății Aerostar, pentru că pe locul al 232-lea al Topului apare Grigore Filip, cu 25 – 27 de milioane de euro, pe locul 233 Doru Damaschin, cu 25 – 27 de milioane de euro, iar pe locul 234 Mihail Toncea, cu 25 – 27 de milioane de euro.
Ultimii trei clasați în Top sunt, pe locul 255 Ioan Teslaru, cu 24 – 26 de milioane de euro, pe locul 261 Familia Rusu, cu 23 – 25 de milioane de euro, iar pe locul 267 Ovidiu Budeanu, cu 23 – 25 de milioane de euro.

Ce spun doi dintre ocupanții lui? Apar surprize

Ovidiu Budeanu
Primul care ne-a răspuns, fără ocolișuri, cu privire la prezența în Top 300 a fost Ovidiu Budeanu. E un răsfățat al acestui Top și din anii trecuți. Dar acum parcă simțim un alt aer. „Eu trebuie să cresc tot timpul în fiecare an – spune Ovidiu. Este o afacere de familie și îmi place enorm de mult ceea ce fac. Ne pregătim profesional permanent, noi toți din familie. Avem, cu acest Arena Mall, potențial de dezvoltare. Am o viziune, la care trebuie să ajung. Deci, la noi, următoarea etapă este extinderea, așa cum se spune și în prezentarea din Top 300”.
Chiar de la Ovidiu Budeanu am fi spus că ceva parcă nu e cușer. Dar la așa volum de documentare, pentru un așa Top, e orice posibil.
Cătălin Grigoriu
Însă marea surpriză vine de la Cătălin Grigoriu, cunoscut de foarte mulți până acum ca director al societății Pambac Bacău, retras în propria afacere, de familie, Comfert Agricultură (de relativ puțin timp), dar nedumerit de cifrele care se dau în Top. Cătălin Grigoriu nu recunoaște cifrele avansate de organizatorii clasamentului și ne-a declarat că are și argumente clare. „De ce aceste cifre? Nu sunt reale. Nu m-a sunat nimeni pentru a afla realitatea. Iar pe mine mă preocupă cel mai mult viitorul copiilor mei. Ce rost ar avea ca ei să ai audă aceasta și să aibă comportamentul celor din familii cu mulți bani? Realitatea e cu totul alta”.
Nu ar avea legătură cu declarația de mai sus, dar un calcul făcut , desigur, în glumă, răspunde la întrebarea „De cât timp ar avea nevoie un angajat cu salariul mediu net să intre în Top 300 Capital”. Ei bine, doar de… 3.387 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu