vineri, 4 august 2017

Se fabrică din nou bere în Bacău




Berea de Bacău, obținută după rețeta originală folosită în fabrica din Mărgineni, cunoscută de zeci de ani ca „Berea Mărgineni” va putea fi băută din nou cu începere de vineri, 4 august, la hanul medieval „Podu’ cu Lanțuri” deschis oficial de omul de afaceri Ioan Neculcea chiar în zona cunoscută de băcăuani ca fiind Podul cu lanțuri, la ieșirea din Cartierul Nord spre Piatra Neamț. Pentru că numele rețetei originale este înregistrat de altcineva, berea se va numi, simplu, „Bacău”. Evenimentul are loc chiar de Ziua Internațională a Berii.

 „Noi – spune Ioan Neculcea – fabricăm berea în propria fabrică, iar eu cred că este cea mai bună bere de pe planetă. Însă am satisfacția că readucem Bacăului un brand foarte apreciat. Fabricăm bere nefiltrată, dar și în varianta premium. M-am inspirat și de la cei care fabricau bere într-o mănăstire din Germania. Am învățat, astfel, că o bere care poate fi băută trebuie să stea 21 de zile la maturat, că o bere bună trebuie să stea la maturat trei luni, dar o bere foarte bună trebuie să aibă șase luni de maturare. Peste acest termen calitățile berii scad. Am avut aici deja un eveniment la care, la masă, au fost germani, pe care i-am uimit cu berea noastră. Iar la noi cea mai bună bere va costa doar cinci lei”.
Fabrica de bere este amplasată la parterul pensiunii, într-un spațiu perfect izolat fonic de rest, dar care poate fi văzut inclusiv prin podeaua restaurantului de deasupra, pentru că aceasta este transparentă. Peste tot există un loc de unde se poate vedea ce se întâmplă acolo. Fabrica este una ultramodernă, numai inox, iar procesul tehnologic este condus pe calculator, în legătură directă cu mare fabricant de bere din Germania, pentru conducerea corectă a operațiunilor. La acest moment, fabrica poate stoca 200,000 de litri de bere (la o producție de 9.000 de litri pe zi).
Noul complex turistic, clasificat cu patru stele, are trei vile: Podu’ cu lanțuri, Alsace și Antanta, amenajate în stil gotic, dar și modern, la care și-au adus contribuția, între alții arhitectul Dorin Anghel și pictorul Horia Ghelu. Complexul are hotel cu 52 de camere și patru restaurante, unul cu o arhitectură gotică, o „catacombă” ferită de ochii lumii destinată mai ales scriitorilor, artiștilor și ziariștilor, unde nu ai semnal la telefon, dar nici nu poți fi lesne deranjat de cineva incomod. Acolo se pot degusta vinuri, se pot spune povești. Alt restaurant este pentru tineret, altul e unul obișnuit, iar cel de-al patrulea rezervat pentru fumători, dotat astfel încât ospătarul nu poate intra în contact cu un client care fumează deja.
Pensiunea are și sală de conferințe și de evenimente, dar și curte interioară, din care nu lipsesc podul cu lanțuri, terasele exterioare, păstrăvăria (de asemenea unică în Bacău), moara de apă, bucătăria de vară cu proțap etc. Iar unul dintre vinurile care pot fi băute la Podu’ cu Lanțuri este cel de Vultureni-Podu Turcului, produs în viile viticultorului Nicolae Huiban.
Ioan Neculcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu