duminică, 13 mai 2012

Chimcomplex extinde capacitatea de producţie la clorura ferică


Acţionarii societăţii Chimcomplex Borzeşti sunt chemaţi, la începutul lunii iunie, să decidă asupra propunerii Consiliului de Administraţie cu privire la contractarea, de la Eximbank, a unei scrisori de confort angajante pentru accesarea unui nou proiect cu finanţare europeană. Scrisoarea de confort de la Eximbank vizează un credit de aproape 2,6 milioane de lei solicitat de Chimcomplex, pentru care banca a acceptat aproape 1,8 milioane de lei. Creditul este necesar pentru semnarea unui contract de finanţare cu Ministerul Economiei, prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice pentru proiectul de investiţii "Extinderea capacităţii de producţie de clorură ferică". Extinderea producţiei va fi cu 5.000 de tone pe an. Astfel, acţionarii trebuie să se pronunţe asupra propunerii de a solicita, de la Eximbank, un credit  de investiţii pentru cofinanţare în proiect în valoare de aproape 1,8 milioane de lei şi pentru un credit de trezorerie pentru prefinanţarea cheltuielilor aferente acoperirii declajului de timp dintre plăţile către furnizorii de echipamente şi decontările cu finanţatorul, în valoare de aproape 813.000 de lei.
La aceeaşi dată, acţionarii trebuie să mai aprobe şi propunerile de garanţii necesare acordării acestor credite, dar şi a suplimentării garanţiilor proprii ale Chimcomplex pentru creditul la termen multivalută care se va contracta cu Raiffeisen Bank, pentru proiectul de îmbunătăţire a eficienţei energetice la electroliza cu membrană din combinat, în valoare de 5,6 milioane de euro, implementat în prezent de Chimcomplex. De asemenea, combinatul a depus un proiect de finanţare şi pentru construirea celei de a doua instalaţii de cogenerare de energie electrică şi de abur tehnologic, combinatul fiind mare consumator de energie.
Clorura ferică este folosită la în electronică la corodarea circuitelor imprimate şi acoperiri electrotehnice, în metalografie pentru atac metalografic, la tratarea apelor de suprafaţă, la tratarea apelor uzate, având proprietăţi de coagulare pentru purificarea apei industriale şi potabile, a coloizilor argiloşi şi precipitare a metalelor grele (Cupru, Zinc, Plumb, Nichel sau Cobalt), în industria farmaceutică sau ca agent oxidant în industria chimică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu