„Suntem printre primele șapte localități din România la SMART CITY – ne atrage atenția primarul orașului stațiune Slănic-Moldova, Gheorghe Baciu. Dar suntem, detașat pe primul loc, raportat la numărul de locuitori. Slănic-Moldova are 5.169 de locuitori, iar ceilalți au peste 200.000. Este o muncă nevăzută, dar Slănic-Moldova are Strategie SMART, care se află în topul național!”. Topul a fost dat publicității și realizat conform datelor prezentate într-o analiză realizată de integratorul de soluții Vegacomp Consulting.
Conform clasamentului, Slănic-Moldova are 25 de proiecte de acest fel, ca și Aradul (din totalul de 1001), dintre care 6 de Smart economy (Economie inteligentă), 5 de Smart mobility (Mobilitate inteligentă), 3 de Smart environment (Mediu inteligent), 1 de Smart People (Oameni deștepți), 4 de Smart Living (Viață inteligentă) și 6 de Smart Governance (Guvernare inteligentă).
Înaintea orașului nostru sunt, în ordine Cluj-Napoca (cu 63 de proiecte), Iași (56), București (54), Alba Iulia (49), Sectorul 4 București și Sibiu (câte 35), Oradea și Timișoara ( câte 26).
Un oraș inteligent sau „smart city” este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele sale, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. Acestea includ, dar nu sunt limitate la Departamente informatice locale, Sisteme de transport, Spitale, Rețele de distribuție a apei, Administrarea deșeurilor, Școli, Biblioteci, Agenții publice, Alte servicii ale comunității. Cu alte cuvinte: clădiri, mobilitate, infrastructură, tehnologie inteligentă, energie inteligentă, cetățeni și educație – toate din categoria „inteligente”.
Acestea permit administrației locale să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura orașului. Totodată, administrația poate monitoriza ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții.
Cea mai nouă investiție pe traseul SMART în stațiunea Slănic-Moldova a fost făcută de Primărie în infrastructura de izvoare balneare, dotate acum cu sisteme inteligente de folosire gratuită.
În foto: Zona izvoarelor digitalizate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu