Cunoscutul comentator de politică macroeconomică de la noi, prof. dr. Mircea Coșea, susține de câtva timp o soluție pentru ca România să facă față actualei crize economice care mușcă toată lumea. Soluția profesorului se bazează pe doar trei măsuri: ieftinirea energiei, reducerea importului de alimente (dar și refacerea industriei alimentare autohtone) și sprijinirea mediului de afaceri. Iar vocea profesorului e una de luat în seamă!
„Trebuie să crească producția internă de energie pe cărbuni, să ne întoarcem la cărbuni pentru o anumită perioadă” – spune Mircea Coșea. Și, iată, aud că numeroși investitori s-au declarat deja interesați să preia termocentrala Mintia, oprită total în martie 2021 din motive economice, dar și de protecție a mediului impuse de Uniunea Europeană, adică de sistarea producției de energiei pe cărbune. Acum această industrie redevine interesantă, însă nu pot să nu mă gândesc la ce dezastru a provocat, cu mulți ani în urmă, închiderea minelor de cărbune și a două termocentrale – în Comănești și Onești. Praful s-a ales de ele!
Mircea Coșea crede, totuși, că acum cea mai importantă măsură de luat este reducerea importului de alimente. România are producție agricolă bună, dar nu prea mai are industrie alimentară. De aceea importăm masiv alimente și astfel importăm și inflație. În plus, acum războiul mai blochează și rețelele de transport în porturi, inclusiv la noi, pentru navele care aduc mărfuri de tot felul, care mărfuri nu mai pot ajunge lesne pe piață. Iar de aici altă creștere de prețuri.
Același profesor și comentator consideră benefice primele măsuri promise deja de Guvern în această problemă. „Dar, nu e un program anticriză, ci un program de salvare mai ales într-o situație extrem de complicată a unui număr important de români care ajung la limita supraviețuirii” – spune profesorul. Iar, acest pachet de măsuri – crede tot el - nu poate fi ținut mai mult de începutul toamnei dacă nu este rezolvată problema de esență a crizei în care suntem, adică să fie creat un program guvernamental anticriză.
Pe un cunoscut fermier băcăuan l-am auzit vorbind, recent, de scăderea prețurilor la alimente din toamnă, „pentru că lumea nu va mai avea bani, iar mărfurile vor rămâne pe tarabe, cum s-a întâmplat și cu mieii de Paște”. Mircea Coșea crede, însă, că tocmai din toamnă prețurile vor mai crește, pentru că vine iarna, iar energia va fi tot mai scumpă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu