joi, 28 aprilie 2022

Protest în Parlament al IMM-urile private

Gina Plantos
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) private resping introducerea de noi taxe care le vizează și acuză acordarea unor drepturi exclusive unei asociații private – ne informează economista Gina Plantos, prim-vicepreședinta Patronatului Județean Bacău al IMM, organizație afiliată Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). La Senat a fost înregistrată o inițiativă legislativă în acest sens, iar CNIPMMR protestează împotriva ei.

Inițiativa reia propuneri mai vechi care au fost respinse sau declarate neconstituționale (propunerea de a transfera gratuit terenurile ROMEXPO către o asociație privată).

Noua propunere legislativă prevede introducerea de noi obligații birocratice și taxe pentru toți întreprinzători:

Prima este obligarea acestora de a se înscrie într-un registru - Catalogul Firmelor - realizat de o asociație, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, de a plăti o taxă anuală aferentă acestei înscrieri și de a raporta orice modificare a actelor constitutive. Nivelul taxelor propuse este stabilit astfel:

a) 100 de euro/an pentru întreprinderi mari;

b) 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii;

c) 50 de euro/an pentru întreprinderi mici;

d) 20 de euro/an pentru microîntreprinderi;

e) 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.

De asemenea, se prevede obligativitatea de a se obține un certificat de competențe pentru administrarea propriei activități, contra cost, în primul an de la înființare.

Întreprinzătorii susțin că proiectul încearcă, mascat, să substituie Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu o asociație privată prin acordarea dreptului de a ține evidența tuturor profesioniștilor și a oricăror modificări ale actelor constitutive ale acestora. ONRC va fi obligat să pună la dispoziție, cu titlul gratuit, înscrierile din registrul comerțului, pentru a fi corelate cu Catalogul Firmelor, în fapt transferul bazei de date.

CNIPMMR mai susține că noul proiect încalcă dreptul constituțional la liberă asociere, obligând profesioniștii (societăți comerciale, PFA, întreprindere individuale și familiale) să se înscrie în Catalogul firmelor. Și sunt enumerate alte asemenea abuzuri.

 „Solicităm Senatului și Camerei Deputaților – spune Gina Plantos -să respingă această inițiativă legislativă, care se înscrie în ciclul de propuneri reluate în mod suspect și constant, prin care se acordă unei asociații private atribuții de natura autorităților publice și introducerea de taxe publice exclusiv pentru interesul privat al acesteia”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu