marți, 22 decembrie 2015

Sfinte Mucenic Ignatie, apără-ne de trichinela!



Imaginile televizate din piețe și oboare, în care se văd bieți vânzători de porci parcă hăituiți de jandarmi și de reprezentanți ai autorităților veterinare și de protecție a consumatorilor au stârnit varii comentarii, în toate mediile. Evident, mai ales pe internet. Dar, cea mai de luat în seamă opinie cred că vine chiar de la cineva care s-au afirmat până acum în tagma agricultorilor, în speță a crescătorilor de animale.
Operațiunile veterinarilor și ale celor de la protecția consumatorilor împotriva vânzătorilor de porci, care sacrificau bietele animale chiar acolo, la fața locului, adică în piață, este pusă la perete de unul dintre cei mai importanți agricultori ai țării și cunoscut lider al unei asociații de producători agricoli. Fermierul cu ștaif crede că nu este de loc în regulă ce li se face negustorilor de carne în viu sau tăiată, pentru că a crește astăzi un porc este lucru tare greu. Prin urmare, negustorii au fost umiliți de inspectorii veterniari, pentru că li s-au cerut acte, pentru că li s-au indicat regulamentele europene în materie de crescut și de sacrificat animale. Ferească Dumnezeu de vreo trichineloză, armă de-a dreptul mortală dacă nu știi să te tratezi de ea, pentru că mușchiulețul de porc netrecut pe la examenul de specialitate poate fi doldora de criminala trichinela. Mărturie stau atâtea cazuri care au pus la pământ familii și chiar grupuri întregi de oameni.
Ce ar fi trebuit să facă inspectorii care au descins, sub escorta jandarmilor, în piețe? – spune fermierul. Păi, de exemplu, să vină cu câte un laborator mobil în care să se ia probe de la toți porcii tăiați. Pentru a nu arunca la gunoi munca de un an a unui crescător de porci, pentru a încuraja munca, nu lenea – spunea vestitul fermier.
Bună ideea cu laboratoarele mobile. Dar, ne întrebăm, de unde, bre, atâtea laboratoare, când în satele noastre nici medici veterinari nu sunt peste tot. Unii trebuie chemați de la oraș la câte un tăiat de porc. Ce să mai vorbim de abatoare autorizate pentru toate localitățile. Da, cinste crescătorilor de porci! Avem nevoie de cât mai mulți. Dar de sănătatea noastră și mai ales de viața noastră cine are grijă, dacă nimerim cine ce știe ce biet grăsun crescut prin cine știe ce gunoaie? Căci domnul mare fermier sigur nu are asemenea probleme. El altfel taie porcii și, mai ales, altfel îi mănâncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu