joi, 14 aprilie 2022

Investiție de 1,5 milioane de lei finalizată la Scurta

În satul Scurta, din comuna Orbeni, au fost recepționate, joi, 14 aprilie, lucrările la noua grădiniță. Acesta este al cincilea obiectiv construit în comună și finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 și cofinanțat din bugetul local. Valoarea investiției este de 1,5 milioane de lei.

La eveniment au fost prezenți, alături de numeroși cetățeni ai comunei, de elevi și de profesori de la școlile din comună, de reprezentanți ai Primăriei și de consilierii locali, dar și de foști profesori din comună și de primarul Costel Popa, deputatul Costel Dunava, prefectul Lucian Bogdănel, președintele Consiliului Județean - Valentin Ivancea, inspectorul școlar general Ana-Maria Egarmin și directorul Școlii Coordonatoare Orbeni – Mihail Hîrdea, dar și constructorul noului obiectiv școlar – Daniel Diaconița (societatea Eldacos Con Răcăciuni) și reprezentantul Inspectoratului de Județean de Construcții – Romulus Strugaru.

Noua construcție a fost sfințită de preoții Marcel Dulhac – de la Parohia 1 Scurta și Daniel Nădejde – de la Parohia 1 Orbeni.

Clădirea are trei săli de clasă și toalete moderne, instalație de încălzire modernă, cu centrală termică proprie, o curte spațioasă și o livadă de meri (lot didactic experimental, cultură în sistem ecologic, înființată cu sprijinul cunoscutului prof. univ. dr. Ioan Viorel Rați).

„În comună – a precizat Costel Popa - au mai fost date în folosință Școala Nr. 3 Scurta, Grădinița din Orbeni, Sala de educație fizică din satul Orbeni, tot cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, de la Compania Națională de Investiții și prin cofinanțare de la bugetul local. În satul Scurta au început lucrările și la amenajarea curții interioare la Școala Nr. 3 Scurta și au fost racordate la rețeaua de gaz metan Școala nr. 1, Sala de educație fizică și grădinița din satul Orbeni, iar în aceste instituții este acum funcțională și rețeaua de internet. De asemenea, sunt depuse proiecte pentru facilitarea ținerii orelor de curs și în sistem online în școlile din comună și pentru creșterea eficienței energetice în astfel de unități”.

Despre importanța noii unități școlare și despre rolul sprijinirii procesului educativ și în plan material au vorbit și Ana-Maria Egarmin și Mihail Hîrdea.

La Orbeni se construiește sistematic

În comuna Orbeni, prin PNLDL 2 au mai fost realizate reabilitarea și dotarea Dispensarului din satul Orbeni și a Dispensarului din satul Scurta. Acum continuă și lucrările la branșamentele la rețeaua de gaze naturale din cele două sate ale comunei, dar și cele pentru extinderea rețelei de apă. Se lucrează și la realizarea unui sistem de supraveghere video în ambele sate (pe drumurile principale și în intersecții, dar și acolo unde sunt aruncate de obicei gunoaie), unde vor fi montate circa 40 de camere de luat vederi.

În Programul „Anghel Saligny” au fost depuse patru cereri de finanțare pentru asfaltarea a circa 85% din rețeaua de drumuri comunale și de străzi. Iar lângă Școala și grădinița nouă din Scurta vor începe în curând lucrările pentru construirea unui cămin cultural în Scurta.

Valentin Ivancea: „Faptul că an de an sunt lucrări finalizate, chiar și în perioadele mai complicate prin care trecem, este o dovadă a eforturilor noastre pentru modernizarea infrastructurii educaționale și nu numai în comuna Orbeni. Dar, aici, acum, adresăm felicitări primarului Costel Popa, un om răzbătător și ambițios, care arată că chiar vrea să facă ceva pentru comunitate.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu