miercuri, 3 februarie 2021

Toată lumea-mi zice lotru

De duminică noaptea, în România a intrat în funcțiune un nou instrument pentru a-i prinde pe lotri. Pe hoții de lemn. SUMAL 2.0 pe numele lui electronizat e noul sistem. Guvernanții spun că e o minune: cel mai important sistem de urmărire a materialului lemnos, care elimină camioane de documente cerute de birocrați și automatizează fluxuri de date făcute până acum manual. Gata cu registrul „Marcări” și cu cel al „dispozitivelor de marcat”. Gata cu lotrii. Administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL. Sunt înlocuite fișele de marcare făcute de mână, precum și centralizările aferente. Cu noul SUMAL 2.0 toate marcările se vor face electronic pe teren, iar volumele se vor calcula și se vor transmite automat. Etc.

Ai zice că suntem la un alt „level”, unul cu cinci poziții mai sus. Să dea Dumnezeu!

Dar la noi cârcotașii nu lipsesc niciodată. „Să nu ne îmbătăm cu apă rece!” – spune unul dintre ei, care nu vede binefacerea SUMAL 2.0 decât parțial.

Eu nu-i dau dreptate, dar nici nu-l laud. Doar îl ascult, să văd unde bate. Spune că noul sistem nu va rezolva cea mai mare problemă a furtului de lemn din pădurile noastre și chiar va aduce alte probleme. Că în el se vor introduce doar estimări și nu măsurători, deci rezultatele vor fi tot situații deformate. Pentru că adevărata problemă a lemnului ajuns ilegal pe piață e vânzarea lui ca volum estimat, în loc de volum măsurat cum ar fi normal. De aici ar apărea destule „învârteli” și ilegalități. Adică în acte și în SUMAL se vor trece doar ce măsoară silvicultorii, nimic și niciodată ceva în plus sau în minus.

Măi să fie! Oare chiar atât de hoți să fim noi, românii? Într-o țară unde se aude că dispar, anual, ilegal, circa 20 de milioane de metri cubi de lemn?

Lacătele – se spune în popor – sunt făcute pentru oameni cinstiți, nu pentru hoți. Astfel parcă înțeleg, acum, și ce vrea să ne transmită un cântec celebru, din folclor: „Toată lumea-mi zice lotru, / C-am furat lemne din codru. / Dar eu lemne n-am furat, / Numa scândură de brad!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu