luni, 25 ianuarie 2021

La Orbeni a fost inaugurat un nou și modern dispensar uman

Comuna Orbeni a marcat, duminică, 24 ianuarie, două dintre cele mai importante evenimente din viața acestei comunități, aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române și inaugurarea și sfințirea obiectivului de investiție „Reabilitarea, extinderea și dotarea dispensarului uman din satul Orbeni”. Obiectivul a fost realizat cu fonduri din Programul Național de Dezvoltare Locală II și cu fonduri de la bugetul local.

La aceste evenimente, organizate în condițiile impuse de pandemia de Covid-19, alături de locuitorii comunei, de consilierii locali și de primarul Costel Popa, au venit deputatul Costel-Neculai Dunava, fiu al satului Orbeni, și constructorul noului dispensar, Daniel Diaconița, de la Eldacos Con Răcăciuni.

Slujba de sfințire a noului sediu al dispensarului uman a fost susținută de preotul paroh Daniel Nădejde și de preotul Ionuț Căsăneanu.

Despre semnificația Unirii Principatelor Române în viața poporului nostru au vorbit Costel Popa și Costel-Neculai Dunava, dar și profesorul Constantin Pascal.

Vorbitorii au reliefat și semnificația construirii noului edificiu comunitar, un dispensar cu două cabinete medicale - unul pentru medicul de familie și altul pentru un stomatolog -, dotate cu tot ce este necesar și în care lucrează deja medicii.

„Am sărbătorit în mod inedit aniversarea celor 162 de ani de la Unirea Principatelor - a spus Costel-Neculai Dunava - printr-un eveniment de mare importanță în viața locuitorilor comunei Orbeni: reabilitarea, extinderea și dotarea noului dispensar medical. Dar să nu uităm că la 24 ianuarie 1859 au fost puse bazele noului stat român modern, iar acum datoria noastră este să cinstim munca înaintașilor noștri și să dezvoltăm și noi comunitățile locale. Noi, politicienii, avem datoria să creăm vehiculele de finanțare, prin care comunitățile locale să acceseze fondurile necesare modernizării obiectivelor comunității”.

În comuna Orbeni va începe în curând o altă lucrare importantă, construirea unei rețele de apă și de canalizare, cu finanțare obținută de Consiliul Județean din fonduri europene. Între planurile edililor se mai află însă și extinderea rețelei de gaz metan din comună și construirea unui dispensar uman și în satul Scurta.

După sfințirea și inaugurarea noului dispensar, participanții la cele două evenimente au mers împreună la unul dintre monumentele naturale ale satului Orbeni, Stejarul Unirii. „Aceste stejar - a explicat Constantin Pascal - are o importanță istorică deosebită, pentru că a fost plantat de locuitorii satului în curtea școlii vechi, la inițiativa învățătorului Grigore Bădârcă, atunci când au aniversat ziua de 1 Decembrie 1918 și Marea Unire. De atunci acest arbore este cunoscut ca Stejarul Unirii”.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu