duminică, 4 octombrie 2020

S-a deschis primul cămin pentru persoane vârstnice din Slănic Moldova

  •  „Constantin Senior Resort” este un motel de patru stele, la intrarea în stațiune

Orașul Slănic Moldova are, din această săptămână, primul cămin pentru persoane vârstnice, „Constantin Senior Resort”, amenajat și deschis de familia Popa în structurile fostei Pensiuni Montana de la intrarea în stațiune. Noul așezământ, o locație de patru stele, a fost inaugurat și sfințit la sfârșitul săptămânii trecute.

La eveniment au fost prezenți prietenii și apropiații familiei Popa, între care primarii Gheorghe Baciu (Slănic Moldova), Valentin Vieru (Moinești), președintele PMP Bacău, Ioan Melinte, senatorul Viorel Ilie, cunoscutul om de afaceri băcăuan Gheorghe Antochi, prof. univ. dr. Constantin Leonte, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, managerul Spitalului Municipal Moinești, chirurgul Adrian Cotârleț, istoricul Vilică Munteanu și sportivul de performanță, luptător de K1, Ionuț Iftimoaie. A fost prezent, de asemenea, GheorgheTilibașa, primarul din Glăvănești, comuna al cărei cetățean de onoare este cel care a lansat proiectul înființării Pensiunii Montana, dr. ing. Constantin Popa, trecut la Cele Veșnice anul trecut.

Slujbă de sfințire și parastas

Un sobor de preoți, sub ascultarea protopopului de Onești, pr. Ioan Bârgăoanu, au oficiat slujba de sfințire a așezământului și parastasul în memoria fostului om de afaceri Constantin Popa.

„Dumnezeu - a spus părintele Ioan Bârgăuanu - a binecuvântat un om precum Constantin Popa care a înființat un așezământ ocrotit de sfinții Împărați Constantin și Elena. Deci și locul acesta este binecuvântat. Aducem în atenție cuvântul IPS Ioachim, arhiepiscop al Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea căruia am fost prezenți la acest eveniment. Și oferim din partea noastră așezământului o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus Cristos”.


Și primarul Gheorghe Baciu a oferit noului așezământ și familiei Popa, din partea Primăriei Slănic Moldova, un „Certificat de apreciere”. „Sunt onorat - a spus Gheorghe Baciu - să închei primul meu mandat de primar cu o inaugurare specială. Sunt peste 20 de ani de când a venit în Slănic Moldova familia Popa, unde a aplicat proiect după proiect, a făcut lucrare după lucrare și a dezvoltat acest loc. Unul dintre aceste proiecte merge astăzi mai departe. Căminul pentru persoane vârstnice este primul obiectiv de acest gen din localitatea noastră, iar zona noastră s-a constatat că este una dintre cele mai potrivite pentru vârsta a treia. Felicit această familie pentru că duce mai departe munca începută de Constantin Popa! E vorba de o investiție care contribuie la dezvoltarea localității”. De curând, și o stradă a orașului Slănic Moldova poartă numele lui Constantin Popa.

Sub tricolorul adus din inima românească a Covasnei

La final, inimosul preot Vasile Tamaș, din Vâlcele (Harghita), și excepționalul grup coral bărbătesc „Voievozii munților” pe care îl conduce, grup aflat în vizită la Slănic Moldova, au interpretat câteva emoționate și impresionante cântece cu caracter patriotic românesc. Ei au adus și un drapel tricolor despre care un membru al corului, viceprimarul Nicolae Cucu, spunea că a fost sfințit în anul 1934 de Asociația femeilor din Vâlcele. În anul 1947 a luat ființă Asociația Tineretului Ortodox din Vâlcele, iar de atunci drapelul a fost purtat la toate evenimentele importante ale comunității de acolo. Vâlcelenii sunt cei care în decembrie 2018 au mers cu căruțele, dar și pe jos, 270 km până la Alba Iulia, la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Noi - a spus părintele Vasile Antonie Tămaș - depunem coroane de flori pe mormintele eroilor noștri și le cinstim memoria, dar trebuie să fim și noi eroi în viață pentru țara noastră. Indiferent de limba pe care o vorbești, de religia pe care o porți și de locul hărăzit de Dumnezeu pentru a fi. Noi am văzut la Slănic Moldova normalitate românească, prin punerea pe tavă a sufletului tău pentru ceilalți. Felicităm, în acest sens, familia Popa, dar pe domnul primar pentru felul în care arată stațiunea Slănic Moldova. Iar pentru noul proiect inaugurat aici, acolo sus, Constantin Popa sigur este îmbrățișat de Sfânta Treime și de Maica Domnului pentru noul așezământ nu este doar un centru pentru persoane vârstnice, va fi și unul de sacrificiu omenesc”.


„După o perioadă destul de lungă, marcată de provocări, incertitudini, nesiguranță, de pandemie, am deschis Căminul «Constantin Senior Resort». Poartă numele tatălui meu, ca un omagiu adus personalității lui, a eforturilor pe care le-a depus pentru zona Slănic Moldova.”

Ovidiu Popa, managerul «Constantin Senior Resort»

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu