sâmbătă, 12 septembrie 2020

Găzdași, vă rog nu sunați!


În era calculatorului, instrumentul care poate face cam orice mai rapid și mai exact decât omul, unele instituții ale statului încă nu pot ține evidențe simple, nu pot face verificări banale. Nu pot sau nu vor?
Exemplele sunt multe, însă acum, în preajma unei noi sesiuni de alegeri locale și parlamentare, se face tot mai mult tam-tam pe un „fenomen” despre care au fost trase semnale de mulți ani, dar pentru care nu s-a luat nicio măsură.
Fenomenul este întreținut de așa-numiții „găzdași”, cei care primesc în locuințele lor, evident teoretic (să nu spun fictiv) zeci, sute și chiar mii de flotanți. Vine omul de pe undeva, de prin lumea largă sau chiar mai de aproape, cere viză de flotant cum că ar locui la o anumită adresă, iar viza i se acordă. El, fizic, nu apare. Nimeni nu verifică dacă la adresa cerută mai stau, flotant, și alții și câți anume. O simplă tastare pe calculator ar putea lămuri problema.
De ce se adună flotanții, cu sutele, cu miile, la aceeași adresă? Pentru că acolo un proprietar este plătit pentru „găzduire”. Găzdoiul adună bani frumoși, iar flotanții își rezolvă interesele lor. Străinii de țară fac, astfel, un pas mare către o țintă europeană. Sau fug de cine știe ce poznă făcută pe undeva. Sau vin să voteze special pe un candidat anume, dacă e vremea alegerilor? Etc.
Găzdașii nu au frontiere. Fenomenul apare prin mai toată lumea, dar parcă nu e la fel de amplu ca pe la noi și ca prin Republica Moldova.
Iar din presupusele chirii încasate, găzdașii nu dau nimic bugetului de stat.
Interesant este că unii proprietari, care dau locuințe în chirie, se tem să nu intre într-un astfel de joc. Într-un anunț de închiriere, cineva a scris clar: „Găzdași, vă rog nu sunați!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu