duminică, 13 septembrie 2020

Concert extraordinar la Conacul Buzdugan

Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”, din Bacău, a susținut, sâmbătă seara, pe domeniul Conacului Buzdugan, din satul Gheorghe Doja (comuna Răcăciuni), în aer liber, un excepțional concert simfonic, al cărui solist a fost oboistul Adrian Petrescu. Concertul a fost dirijat chiar de Adrian Petrescu (partea întâi), dar și de Ovidiu Bălan (partea a doua).
Coorganizator al evenimentului, la care au venit circa 500 de spectatori, a fost omul de afaceri băcăuan Ioan Neagu, proprietarul domeniului și al conacului Buzdugan.
 
În program au fost cuprinse lucrări de Georges Bizet, Johann Strauss, Dmitri Șostakovici, Astor Piazzolla, Gioachino Rossini, Nino Rotta, Jean Jacques Goldman, Josh Groban, John Lennon, Geronimo Gimenez, Gheorghe Zamfir - Adrian Petrescu. La final, însă, când publicul a cerut un bis, Adrian Petrescu și orchestra au interpretat cunoscuta melodie a lui John Lennon, „Yesterday”.


Conacul Gheorghe Buzdugan a fost ridicat în perioada 1906-1909 și a reprezentat un loc de popas pentru înalte personalități ca Ionel Brătianu, Constantin Stere, Tache Ionescu, Regina Maria și o serie de patriarhi și mitropoliți. A aparținut regentului Casei Regale a României, Gheorghe Buzdugan, fost procuror al României, membru al Academiei Romane. Când Carol al II-lea a renunțat la tron, locul său a fost luat de Regele Mihai, în vârstă de 6 ani, dar cel care lua toate deciziile era regentul Gheorghe Buzdugan. Satul Gheorghe Doja s-a numit, anterior, Gheorghe Buzdugan și Satu Nou.
Adrian Petrescu

Muzician cu o impresionantă carieră artistică națională și internațională, Adrian Petrescu este prim-oboist al Filarmonicii „George Enescu” din București și dirijor invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din România și din
Ovidiu Bălan
străinătate. Din anul 1990 este prim-oboist al Filarmonicii „George Enescu”. Adrian Petrescu este și fondatorul și dirijorul formației camerale de suflători de alamă „Romanian Brass”.
 
Băcăuan, Ovidiu Bălan, originar din comuna Corbița (Vrancea), este considerat unul dintre cei mai buni dirijori. Este și director onorific al Filarmonicii „Mihail Jora”, pe care a condus-o mult timp, prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Ploiești și director muzical al Orchestrei simfonice „Domenico Cimarosa” din Aversa, Italia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu