sâmbătă, 15 august 2020

Omagiu Eroilor Patriei la mormintele și monumentele din Oituz


Cimitirul Eroilor, din Oituz
Eroii căzuți în luptele din Primul Război Mondial pe frontul complex al zonei Oituz au fost comemorați și în acest an, chiar în condițiile impuse de pandemia de Covid-19, sâmbătă, 15 august, la trei dintre cimitirele în care zac osemintele lor. Evenimentul a avut loc, ca în fiecare an, în ziua în care prăznuim Adormirea Maicii Domnului, zi dedicată și sărbătorii comunei Oituz. Manifestarea a fost inițiată și organizată de Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, de Primăria Oituz și de parohiile ortodoxe din această comună. Au fost prezenți președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, col. (rtr.) Paul-Valerian Timofte, maistrul militar Sergiu Chirilă, de la Baza 95 Aeriană Bacău, care a reprezentat și filiala Cultul Eroilor, dar și Garnizoana Militară Bacău, primarul Gheorghe Bodea și lideri ai administrației comunale Oituz, precum și deputata PSD Theodora Șotcan.

Biserica Eroilor Neamului - Poiana Sărată
Manifestările au început în Cimitirul Eroilor din satul Oituz, unde s-au adresat celor prezenți col. (rtr.) Paul Valerian Timofte și primarul Gheorghe Bodea. „Eroii noștri, care și-au dat viața pentru neam și țară mai ales aici, la Oituz - a spus președintele Filialei Cultul Eroilor -, sunt comemorați an de an pe 15 august, chiar și într-un an greu prin care trecem acum în condițiile pandemiei. Pentru astfel de evenimente mulțumim primarului comunei Oituz și preoților care păstoresc zona Oituz, zonă care din punct de vedere istoric poate fi comparată numai cu zona Verdun, din Franța. Dacă nu era Oituzul încercat de războaiele mondiale, noi poate nu eram astăzi aici, nu mai vorbeam limba română și nu mai comemoram eroii neamului”.
Primarul Gheorghe Bodea și-a exprimat regretul că sărbătoarea comun ei Oituz nu a mai avut loc, în acest an, așa cum a fost organizată în anii precedenți. „Iată de ce – a spus primarul - adresez mulțumiri Filialei județene Cultul Eroilor pentru efortul făcut și pentru inițiativă, dar și unor consilieri locali care ne-au fost aproape, precum și doamnei deputat Theodora Șotcan, singurul parlamentar băcăuan care a ajuns astăzi la noi”.
Cimitirul Eroilor, din Poiana Sărată
Preoții locului au oficiat o slujbă de pomenire în Cimitirul Eroilor, iar reprezentanții administrației locale, ale școlilor din comună, ai Ocolului Silvic Oituz și ai Filialei și subfilialei Cultul Eroilor au depus coroane de flori la monumentul din cimitir.
Slujbe de pomenire au fost oficiate și au fost depuse coroane de flori și la mormântul locotenentului Nicolae Macarie din curtea Bisericii Eroilor Neamului din Poiana Sărată, precum și la Cimitirul Eroilor din același sat, în care sunt înhumate osemintele a 107 militari români, germani, unguri, austrieci, ruși, evrei și turci în morminte individuale și a 1.940 de militari în monumentul-osuar.
La manifestări au fost prezenți și doi tineri echipați în uniforme specifice Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, coordonați de președintele Asociației Tradiții Militare Românești din Bacău, col. (rtr.) Stelian Cojocaru.
La mormântul locotenentului Nicolae Macarie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu