sâmbătă, 13 iunie 2020

Se fac primele racordări la rețeaua de gaz metan în Orbeni


  • în circa două săptămâni se speră să se aprindă și primul foc la aragaz

Proiectul de distribuție de gaze naturale în satele Orbeni și Scurta, din comuna Orbeni, a intrat în linie dreaptă prin începerea lucrărilor de racordare a primelor gospodării la rețeaua comunală de 4,5 km. Concesionarul serviciului de distribuție de gaze este compania Delgaz Grid, din cadrul E.ON. Primarul Costache Popa a început demersurile pentru extinderea rețelei la 25-28 km, în ambele sate și speră să primească soluția pentru noile lucrări în 30 de zile.

Proiectul distribuției de gaze naturale în comuna Orbeni a fost inițiat în anul 1998, în primul mandat al primarului Costache Popa. „În anul 2000 - spune primarul - am semnat contractul de execuție, apoi în anul 2016, când am preluat din nou mandatul de primar, am reluat inițiativa în privința acestei investiții. Sperăm să ajungem la circa 28 km de rețea, dar pentru aceasta este nevoie să apară și interesul cetățenilor de a se abona la furnizarea de gaze, să depună cereri în acest sens, să vedem că există interes din partea lor”. Pe tronsonul existent, de 4,3 km, sunt deja aproape 70 de abonați, între care și un consumator mai mare, o societate comercială care folosește un uscător de cereale.
„După ce am inițiat proiectul pentru aprovizionarea cu gaze naturale a comunei, până am preluat al doilea mandat de primar a dispărut și interesul pentru el – ne-a declarat Costache Popa. Motivul invocat era că avem, în zonă păduri, avem lemn de foc. Dar se dovedește că lemnul de foc nu mai este atât de ușor de recoltat. Gazul, deci, este o alternativă, dar și un pas spre civilizație, iar dacă putem atrage și investitori putem crea și infrastructura necesară”.
Edilii comunei Orbeni sunt aproape de a finaliza și proiectarea pentru 20 km de canalizare, pentru două noi puțuri forate și pentru o rezervă de apă de circa 500 mc. Comuna are și rețea de apă potabilă, apa fiind preluată din rezerve naturale proprii. Primarul mai spune că speră ca săptămâna viitoare să obțină și autorizația pentru modernizarea a 12 străzi, un proiect de peste un milion de euro. Dar despre astfel de obiective realizate în Orbeni vom reveni .

„Prin asemenea proiecte pentru a crea condiții de viață mai bune vrem, în primul rând, să-i atragem pe tineri să se întoarcă acasă. Sunt semnale din partea lor în acest sens și vrem să le satisfacem dorința.”
Costache Popa, primarul comunei Orbeni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu