sâmbătă, 21 martie 2020

Primele măsuri fiscale în situația de COVID-19 publicate în Monitorul Oficial


În Monitorul Oficial (Partea I, nr. 230) a apărut, sâmbătă, 21 martie, primul set de măsuri menite să ajute mediul de afaceri și să diminueze impactul economic generat de epidemia de coronavirus.

Măsurile sunt cuprinse în ordonanțele de urgență nr. 29 și nr. 30 și au intrat în vigoare. Conform acestora:

  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;
  • dobânzi și penalități de întârziere despre care se fac precizări nu sunt considerate obligații fiscale restante;
  • se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.

Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
Ministerul Finanțelor Publice a lansat și un program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM-uri, în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital și injecții de capital către companii. Pentru a beneficia de o rambursare, companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată și s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor.
Conducerea Ministerului Finanțelor Publice și ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu