joi, 21 noiembrie 2019

„Ziua de acțiune pentru climă” marcată în Bacău și Târgu Ocna

Imagini de la manifestările recente din Bacău

Ziua de vineri, 29 noiembrie, declarată „Climate Action Day” (Ziua de acțiune pentru climă) de tinerii ecologiști de la mișcarea „Fridays for Future Romania” (Vinerile pentru România Viitoare) și în Bacău și Târgu Ocna. Este a doua astfel de acțiune în ultimele două luni în care tinerii se alătură protestului inițiat de grupările Fridays for Future Romania și Climate Strike Romania. În Bacău, protestul este anunțat, pe Facebook, între orele 17,00-20,00, în Piața Tricolorului.

După protestele din luna septembrie, mișcarea tinerilor ecologiști s-a extins în 14 orașe din țară și este în continuă creștere. „Împreună – spun tinerii -, îi cerem lui Costel Alexe, ministrul Mediului, declanșarea stării de urgență climatică și acțiuni concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice”.
Protestele organizate de mișcarea Fridays for Future au loc în întreaga lume. Confirmate deja în peste 100 de orașe, acestea vin în întâmpinarea Conferinței Națiunilor Unite care are ca subiect principal problemele climei planetei. „Climate Action Day – mai spun organizatorii - își propune construirea unui moment de solidaritate în care să ne unim pentru a trage încă un semnal de la alarmă față de lipsa criminală de acțiune a celor care ne conduc în ceea ce privește criza climatică iminentă. Protestăm (copii, adolescenți, părinți, bunici, rude, prieteni, cunoștințe, colegi și vecini) în numele generațiilor viitoare, care merită o planetă de care să se poată bucura. Cerem o schimbare de atitudine din partea clasei politice, nu schimbarea climei”.
Tinerii mai cred că la nivel internațional, timp de mai bine de 24 de ani, înalții reprezentanți ai statelor au oferit false garanții că se vrea tranziția spre o economie sustenabilă prin intermediul unor strategii intens dezbătute, dar care fie sunt amânate la nesfârșit, fie sunt date uitării. „La nivel național - mai scriu ei pe Facebook - se încearcă rezolvarea problemei schimbărilor climatice «din pix» prin rapoarte și statistici făcute din birouri parcă rupte de realitate, care nu se apropie nici pe departe de situația de la fața locului”.
Practic, tinerii îi îndeamnă pe ceilalți concitadini să se întâlnească și să protesteze, pașnic, în fiecare vineri pe tema pericolului dat de schimbările climatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu