joi, 7 noiembrie 2019

Eroul de la Rahova comemorat la mormântul din Bacău


Maiorul Constantin Ene, erou băcăuan în Războiul de Independență, a fost comemorat, joi, 7 noiembrie, la împlinirea a 142 de ani de când a căzut în luptele de la Rahova, în anul 1877. Evenimentul a avut loc la mormântul eroului din Cimitirul Central din Bacău, în prezența unui grup de militari ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, care poartă numele eroului, și a reprezentanților Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor.

La mormântul eroului căzut pentru independența patriei a fost oficiată o slujbă de pomenire, în prezența comandantului unității de pompieri a județului, col. Ovidiu Cărășel, a președintelui Filialei Bacău Cultul Eroilor, col. (rtr) Paul-Valerian Timofte și a col. (rtr) George Gheorghiu, membru de onoare a filialei. Personalitatea eroului și contribuția sa în luptele din Războiul de Independență au fost evocate de Paul-Valerian Timofte.
Maiorul Constantin Ene a condus, în ziua de 7 noiembrie 1877, primul eșalon de atac pentru cucerirea cetății Rahova. Ultima sa dorință a fost
să fie înmormântat în Bacău, unde s-a născut pe 20 decembrie 1837 și unde se afla și familia sa. A fost înmormântat, provizoriu, la Ghigen (un sat de lângă Rahova), dar a fost adus la Bacău și reînhumat cu onoruri militare pe 17 noiembrie 1877, în Cimitirul Central.
La finalul evenimentului de joi, la mormântul eroului comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău a depus o coroană de flori.
Un bust al eroului este ridicat în Parcul trandafirilor din Bacău, la care în fiecare an au loc evenimente de comemorare și cinstire a memoriei ofițerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu