Începând cu data de 28.11.2019 și până în data de
07.01.2020 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor va intensifica acțiunile de control în perioada
sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor
alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Se va verifica modul în care operatorii din
sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine
africane a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa
alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul,
depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a
modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a
cărnii preparate şi a produselor din carne de porc sau care conţin
carne de porc.
În acest sens, la DSVSA Bacău vor fi constituite echipe care, în
colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliţie vor efectua controale oficiale
privind:
- Verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare.
- Verificarea modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu
sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a
se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul
animalelor, cărnii și produselor din carne.
- Verificarea respectării normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.
Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt:
pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii,
unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală,
precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării,
unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering,
cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni
turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare
etc.).Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii
veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte
condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.
Este interzisă comercializarea produselor şi
alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de
vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.
Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție
deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și
de igienă existente în locurile organizate periodic de către
autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care
prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun).
În unităţile de vânzare cu amănuntul
supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru
siguranţa alimentelor se va proceda la:
- a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- b) verificarea respectării cerinţelor de igiena;
- c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.
La DSVSA Bacău, în perioadele 28.11.2019-24.12.2019 şi 27.12.2019 – 07.01.2020
va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică,
va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil
şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect
privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la
nivelul DSVSA și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afișate locațiile
în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu