miercuri, 18 septembrie 2019

Silvicultorii versus lotrii: „Așa nu se mai poate!”

Ing. Silviu Geană

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn. Federația va detalia această problemă într-o conferință de presă care va avea loc pe 19 septembrie, în București.

„Organizăm conferința – spune Silviu Geană - pentru a atrage atenția factorilor politici decidenți că Așa nu se mai poate! și pentru a trage un semnal de alarmă opiniei publice. Doar în ultimele zile au avut loc două evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor, din Ocolul Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn. Un alt silvicultor, din Ocolul Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea”.
În ultimii ani, alți patru pădurari au fost omorâți, iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost de atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave.
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva anunță că va solicita și va susține prin toate mijloacele legale modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic și a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecție reală a personalului silvic.

„Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor și întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Trebuie asigurată dotarea cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, dotarea cu mijloace de transport și comunicații adecvate, dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de muncă și salarizare pentru întreg personalul silvic.”
Ing. Silviu Geană, liderul Federației Silva

Un comentariu: