miercuri, 18 septembrie 2019

E oficial: una cumpărăm, alta mâncăm


Anii în care ambalajele superbe ale unor produse occidentale ne luau ochii au trecut cam de mult. Și producătorii de la noi au înțeles că ambalajul face comerțul.
Dar calitatea produsului ambalat atât de frumos cum e?
Tot cu ani buni în urmă beam și mâncam fără noimă cam tot ce cumpăram. Erau, desigur, și atunci precepte nutriționiste, medicale, însă fără o asemenea cultură (sau mai degrabă educație) cine le lua în seamă? Acum lucrurile parcă s-au mai schimbat și „cântărim” mai mult ceea ce băgăm în gură. Cine se mai gândea că fructele și legumele românești vor ajunge preferatele românilor, după invazia produselor similare din Occident, frumoase, grase, dar parcă umflate cu pompa?
Deziluzia mare a apărut mai ales când s-a constatat că una mănâncă occidentalul și alta îngurgităm noi. Adică aceeași categorie de produse la noi ajung în ambalaje la fel de ochioase, la fel etichetate, dar altfel preparate.
Zilele acestea, aflăm de la Protecția Consumatorilor, după ce 128 de produse fabricate în țările Uniunii Europene tocmi au fost verificate și la noi și la ei, s-a constatat că numai 79 erau la fel. Iar din cele 79 aproape un sfert erau diferite în compoziție și proporția de ingrediente, dar și la declarația nutrițională.
Deci, acum supoziția e o știre oficială!
Iar inspectorii dau 12 exemple de astfel de produse, între care celebrele ciocolata Milka, iaurtul Danone Activia Nature, baza de mâncare Knorr Cub de pasăre, sucul Fanta și cafeaua Nestle 3 în 1.
Interesant (sau, de fapt, obișnuit) este că unele produse sunt fabricate în România sub mărcile celebre mondiale menționate.
Păi, să ne mai mirăm?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu