duminică, 15 septembrie 2019

S-a resfințit Ansamblul monumental ridicat pe Dealul Cireșoaia


  • cu acest prilej a fost dezvelită și o placă pentru comemorarea scriitorului erou Ion Grămadă, căzut la datorie la Cireșoaia

Pe Dealul Cireșoaia, din orașul Slănic Moldova, a fost organizat, sâmbătă după-amiază, 14 septembrie, un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane de flori, la Ansamblul monumental ridicat pentru cinstirea memoriei ostașilor Regimentului 15 Infanterie care și-au dat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Onorurile militare au fost date de militari ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, continuatorul tradițiilor militare ale Regimentului 15. Cu acest prilej a fost dezvelită și o placă monumentală de comemorare a memoriei scriitorul Ion Grămadă, voluntar în Regimentul 8 Vânători, căzut eroic la Cireșoaia în anul 1917.

La eveniment au fost prezenți șeful de Stat Major al Brigăzii 15 Mecanizate, „Podu Înalt”, din Iași, col. Ionel Munteanu, și primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu. A fost prezent, de asemenea, autorul Ansamblului monumental de la Cireșoaia, sculptorul Cornel Solomon, dar și lt. col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” din Iași, reprezentanți ai Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor și președintele Filialei Iași Cultul Eroilor, col. (rtr) ing. Ioan Timofte, consilieri locali și reprezentanți ai Primăriei Târgu Ocna, ai Asociației „Prospectorii Istoriei”, din Comănești, și directorul Muzeului Militar din Iași, col. (r) dr. Daniel Prisecaru. La ceremonial a fost aliniată și o grupă de eleve de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Bacău, care au purtat uniforme din
Primul Război Mondial prin inițiativa Asociației Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău, condusă de col. (rtr) Stelian Cojocaru.
Ceremonialul a început cu introducerea Drapelului de luptă în formația de militari care au constituit Garda de onoare a evenimentului, după care șeful de Stat Major al Brigăzii 15 Mecanizate, „Podu Înalt”, col. Ionel Munteanu, și primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, au trecut în revistă Garda de onoare.
Ansamblul Monumental a fost resfințit de preoți ortodocși, în frunte cu protopopul Ioan Bârgăoanu, și de preoții romano-catolici din zonă.
Ceremonialul a continuat cu înmânarea unor diplome și medalii aniversare „Centenar Cultul Eroilor”. Diplomele și medaliile au fost înmânate de Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Filialei Bacău „Corneliu Chirieș” Cultul Eroilor, și de col. (rtr) ing. Ioan Timofte. Au primit diplome și medalii primarul Gheorghe Baciu, col. Ionel Munteanu și preoții Ioan Bărgăoanu și Marian Dascălu.
La monument au depus coroane de flori Primăria și Consiliul Local Slănic Moldova și Brigada Mecanizată „Podu Înalt”, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și Școala Gimnazială din Slănic Moldova și Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Seara, Muzica Militară a Brigăzii „Podu Înalt” a ținut un concert în foișorul din Parcul central al stațiunii Slănic Moldova, urmărit de numeroși turiști și locuitori din zonă. La concert au asistat, de asemenea, col. Ionel Munteanu, primarul Gheorghe Baciu, militari și invitați la evenimentul de pe Dealul Cireșoaia.
Lupta de la Cireșoaia a fost parte a celei de-a treia bătălii de la Oituz. S-a desfășurat la 30 iulie/12 august 1917 și a avut ca rezultat blocarea înaintării forțelor Puterilor Centrale care încercau să forțeze Munții Carpați, prin trecătoarea Oituz.

„Inițiatorul acestui proiect este Brigada militară din Iași. Acum doi ani a fost ridicată și sfințită Crucea de pe Dealul Cireșoaia, care acum reprezintă un Ansamblu monumental ridicat în cinstea eroilor. Evenimentul de sâmbătă a fost un început de «Sărbătoare a vecinătății», aflată la prima ediție și în care ne-am întâlnit locuitori din Slănic Moldova, din Târgu Ocna și din Dofteana, organizată în stațiunea noastră. Noi trebuie să fim responsabili în a înțelege și a acționa cum se cuvine pentru cinstirea eroilor neamului și a locurilor în care ei și-au dat viața pentru ca astăzi să avem o țară așa cum ne-o dorim.”
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu