marți, 10 septembrie 2019

„Oscar, șarpele hoinar” apare din nou la Moinești


Municipiul Moinesti a înscris aproximativ 300 de elevi în proiectul Traffic Snake Game România 2019 (TSG). Campania se numește „Oscar, șarpele hoinar”, a ajuns la ediția a șasea și începe luni, 16 septembrie. În România peste 5.000 de elevi s-au înscris pentru a lua startul în TSG. Aceasta va debuta sub egida Săptămânii Europene a Mobilității. Cele 37 școli înregistrate vor juca TSG în perioada 16-27 septembrie, în zece orașe, între care și Bacău și Moinești.

Campania a generat în țara noastră, în urma edițiilor anterioare, economii de peste 50 de tone de emisii de CO2 și peste 300.000 km parcurși sustenabil, implicând peste 50.000 de elevi. Inițiativa a fost creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, atunci când se deplasează la școală.
Prin intermediul Unității Administrativ Teritoriale Moinești (UAT), coordonator al campaniei la nivel local, „Oscar, șarpele hoinar” va ajunge la școlile gimnaziale „Ștefan Luchian”, „George Enescu”, „Tristan Tzara” și „Alexandru Sever”. În urma edițiilor precedente, Municipiul Moinesti a implicat peste 6.000 de elevi, au fost parcurși sustenabil peste 20.000 km și s-au făcut economii de peste 7 tone de emisii de CO2.

Ce ne învață șarpele Oscar

Inițial, scopul campaniei a pornit de la nevoia de a educa elevii în direcția unui transport cu emisii poluante scăzute și de a descongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi la începutul și finalul cursurilor. Ulterior, s-au evidențiat beneficiile indirecte aduse de campania TSG:
-     mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător, devin independenți și autonomi;
-     deplasându-se pe cont propriu, copiii învață să se descurce singuri, deprind regulile de circulație, dezvoltă capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic;
-     mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic recomandat, la o viață activă și sănătoasă;
-     alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la adaptarea societății la schimbările climatice.

„Concepută sub forma unui „joc serios”, în care elevii obțin puncte dacă se deplasează sustenabil, campania TSG își propune să schimbe mentalități și comportamente pe termen lung, să promoveze modurile de deplasare ușor poluante ca distractive, dar și să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic sau ineficiența transportului în comun. Astfel, prin joc și joacă TSG sprijină procesul educațional pe baza căruia copiii ajung să facă alegeri responsabile și devin vectori ai dezvoltării sănătoase a comunității în care trăiesc.”
Daniela Enea, consilier de Mediu la UAT Moinești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu