sâmbătă, 14 septembrie 2019

Începe Săptămâna Europeană a Mobilității


În perioada 16 - 22 septembrie 2019 se va desfășura a 18-a ediție a "Săptămânii Europene a Mobilității" (European Mobility Week) sub deviza "Mergi cu noi! (Walk with us!) ". Tema din acest an aduce în prim plan „mersul pe jos și ciclism în condiții de siguranță” și evidențiază un mod de deplasare care este de prea multe ori subestimat: mersul pe jos.

Pentru a sărbători acest eveniment, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău a solicitat celor opt primării urbane din județ înscrierea pe site-ul oficial al manifestării la adresa:  http://www.mobilityweek.eu/registration/. De asemenea, s-a solicitat organizarea unor acțiuni referitoare la transportul public, mersul pe jos, deplasarea cu bicicleta, mobilitate si sănătate, artere verzi de circulație, concursuri tematice, realizarea de pliante, afișe, banere etc. Până în acest moment, primăriile Bacău, Buhuși, Dărmănești, Moinești, Onești și Slănic Moldova s-au înscris ca participante / susținătoare a acestei campanii și, în colaborare cu APM Bacău, Inspectoratul Județean de Poliție Bacău, Inspectoratul Școlar al Județului Bacău prin unitățile de învățământ subordonate precum și alte entități, au demarat acțiunile propuse în planurile de activități.
Campania Săptămâna Europeană a Mobilității din 2019 încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare sau să îmbine mersul pe jos si cu bicicleta, cu transportul public. Pe lângă flexibilitate, mersul pe jos și cu bicicleta are multe alte beneficii, cum ar fi accesibilitatea socială și economică, fiabilitatea, faptul că nu generează emisii și impactul pozitiv asupra sănătății. Poate mai presus de toate, orașele în care predomină mobilitatea activă sunt transformate.
Pentru a asigura toate aceste avantaje, mersul pe jos și cu bicicleta trebuie SĂ FIE sigure și SĂ PARĂ sigure pentru public. Autoritățile locale ar trebui să pună la punct infrastructura rutieră, astfel încât pietonii și bicicliștii să nu mai fie „utilizatori rutieri vulnerabili”, să se poată deplasa și să se simtă în siguranță în orașele noastre. Mai mulți oameni vor alege să meargă pe jos sau cu bicicleta, dacă rețeaua rutieră dedică un spațiu suficient pietonilor și bicicliștilor. Pe măsură ce străzile devin mai sigure pentru mersul pe jos și cu bicicleta, orașele devin mai incluzive, cu mai mult spațiu public accesibil tuturor, inclusiv pentru copii și părinții lor, vârstnici, persoanele cu mobilitate redusă și cei care au bagaje.
Investițiile într-o infrastructură sigură și comodă pentru modurile active de deplasare nu sunt doar investiții pentru cei care se identifică drept pietoni sau bicicliști, ci sunt investiții pentru noi toți. Oamenii sunt pietoni atunci când merg până la stația de autobuz, până la gară sau până la locul de parcare, atunci când merg la plimbare cu prietenii și cu familia, când vizitează un oraș nou sau pur și simplu atunci când traversează strada pentru a intra într-un magazin sau pentru a vizita un vecin. O infrastructură sigură și accesibilă înseamnă o investiție pentru societate.

„Suntem CU TOȚII răspunzători să asigurăm respectul și siguranța tuturor utilizatorilor rutieri. Haideți să facem din orașele noastre spații în care să putem merge pe jos și cu bicicleta – spații agreabile. În 2019, mergi cu noi!”
Petrică Ilieș, director executiv al APM Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu