vineri, 21 iunie 2019

Finanțare europeană cât bugetul propriu pe trei ani, la Moinești


  • municipiul a obținut 15 milioane de euro prin Programul Operațional Regional - Regio

Primarul municipiului Moinești, Valentin Vieru, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, au semnat vineri, 21 iunie, contractele de finanțare a două proiecte aplicate în municipiu prin Programul Operațional Regional - Regio 2014-2020. Valoarea contractelor este de 15 milioane de euro (circa 72 de milioane de lei). La eveniment au fost prezenți Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul României, viceprimarul municipiului Moinești, Neculai Breahnă, primari ai unor localități vecine, consilieri municipali și reprezentanți ai instituțiilor publice.

Cele două proiectele sunt „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului” și „Extindere rețea de piste de biciclete și reamenajarea trotuarelor pe str. Mihai Eminescu, George Coșbuc și Căpitan Zăgănescu”. Aplicarea lor – a precizat Valentin Vieru - urmărește sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului este un proiect în valoare de 50,5 milioane de lei (cca. 10,8 milioane Euro) și are drept scop reabilitarea zonelor semipietonale dintre blocuri, amenajarea a 4,7 km de piste de biciclete și a 7 stații de închiriere de biciclete în zona centrală a localității, repararea carosabilului și extinderea iluminatului public pe străzile Tudor Vladimirescu, Vasile Alecsandri, Zorilor, Libertății, Schelei și Oituz.
Extinderea rețelei de piste de biciclete și reamenajarea trotuarelor va fi o lucrare în valoare de 22 de milioane de lei (cca. 5 milioane de Euro), pentru prelungirea cu 7,2 km a pistelor de biciclete pe toată lungimea străzilor Mihai Eminescu și George Coșbuc, amenajarea a trei stații de închiriere a bicicletelor și achiziția de biciclete, reabilitarea carosabilului și amenajarea trotuarelor.
„Aceste proiecte – a spus Vasile Asandei – sunt obținute pe axa Regio care se ocupă de modernizarea transporturilor, de reducerea amprentei de carbon, de transformarea orașelor noastre în localități mai prietenoase cu mediul. Iar contractele de la Moinești sunt primele pe Axa prioritară 3 din Regio în Regiunea Nord-Est, iar din suma deja aprobată pentru proiecte aproape jumătate vine la Moinești”.

Moineștiul – campion la investiții

Cele doua contracte semnate vineri – a arătat primarul Valentin Vieru - se adaugă altor șapte contracte de finanțare semnate anterior prin Programul Regio 2014-2020, în valoare totală de 40,6 milioane de lei (cca. 9 milioane de Euro), deja în aplicare. Prin aceste contracte se va interveni la reabilitări de școli și instituții de sănătate, la construcția de locuințe sociale, dotarea Spitalului Municipal de Urgență și la construirea unei grădinițe.
Alte proiecte sunt aplicate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) la construirea unui pod și la reabilitarea a două școli.
De asemenea, alte investiții se fac prin Compania Națională de Investiții și prin Agenția Națională pentru Locuințe.

Municipiul Moinești nu a semnat niciodată contracte cu o astfel de valoare, care egalează, practic, bugetul său de cheltuieli pe trei. Dar, cum se spune, cine se trezește dimineața ajunge departe. În Moinești am fost însă pionieri și în aplicare de proiecte cu finanțare europeană în alte domenii și vă încurajez să doriți alte proiecte și pentru Programul Regio 2020-2027”.
Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, fost primar de Moinești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu