miercuri, 17 aprilie 2019

Seminar la CECCAR pe probleme ale legislației muncii


Membrii Filialei Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) s-au întâlnit, marți, 16 aprilie, cu specialiști de la Inspecției Muncii și de la Serviciul pentru Imigrări al Județului. Întâlnirea a avut loc la seminarul cu tema „Instruire profesională privind angajarea / detașarea persoanelor străine, Legea uceniciei, Legea stagiului, Legea intershipului și mentenanța REVISAL” organizat de Filiala CECCAR, în parteneriat cu Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări.

La seminarul moderat de președintele Filialei, Radu Făghiean, și de directorul executiv al acesteia, Constantin Păstrăv, au participat inspectorii de muncă Florin Elisei și Brîndușa Cecilia Bucătaru și ofițerul specialist Felix Popa de la Serviciul pentru Imigrări al Județului Bacău.                                                                                  
S-a discutat despre încadrarea legală în muncă a străinilor pe teritoriul României și despre munca străină nedeclarată pe teritoriul țării noastre. De asemenea, au fost clarificate aspecte privind obținerea avizului de detașare, a permisului de muncă, a excepțiilor de la lege în astfel de situații, a încheierii contractelor și întocmirea documentației privind viza de angajare.
Pe tema Legii uceniciei au fost discutate probleme privind formarea profesională, clauzele suplimentare la contract, privind atribuțiile  coordonatorului de ucenicie și de întocmire a convenției la Agenția Județeană de Ocuparea Forței de Muncă și posibilitatea obținerii unei subvenții de 2.250 lei lunar pentru fiecare ucenic.
Au fost abordate și probleme privind stagiul în meserie, documentația aplicării Legii de mentor și referatul de evaluare, certificatul de stagiu și obligația vizării acestora la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Din Legea intershipului au fost atinse probleme ale „Programului de Intership”, ale contractului de intership, ale condițiilor salarizării și obținerea subvenției de 4.586 lei/intern.
La fel, s-a discutat despre Mentenanța la REVISAL, cu întrebări punctuale și răspunsuri ale specialiștilor ITM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu