miercuri, 3 aprilie 2019

Ne paște din nou gripa aviară


Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a notificat toate primăriile din județ asupra pericolului dat de apariția în nordul Bulgariei a unui nou focar de gripă aviară. Se urmărește, astfel, preîntâmpinarea apariției influenței aviare în gospodăriile cu păsări din județ.
DSVSA recomandă, în acest caz, respectarea unui pachet de măsuri, între care evitarea oricărui contact între păsările sălbatice cu cele domestice, separarea în gospodărie a rațelor și gâștelor de celelalte păsări, adăparea păsărilor de curte din rezervoare la care nu au acces păsările sălbatice și ținerea păsărilor de curte în spații închise. Și contactul păsărilor cu alte animale, inclusiv cu cele de companie, trebuie evitat. De asemenea, în zona de creștere a păsărilor trebuie să aibă acces numai crescătorul lor. Se interzic și târgurile de păsări.
Orice caz de îmbolnăvire sau de deces la păsări trebuie anunțat imediat medicului veterinar. La fel, și simptomele de greutate în respirație la oameni trebuie anunțate medicului de familie, pentru că gripa aviară are efect și asupra oamenilor.
Primăriilor le-a fost recomandat să dispună observarea și monitorizarea permanentă a unor astfel de fenomene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu