luni, 11 martie 2019

Silvicultorii au pichetat Camera Deputaților


Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, condusă de inginerul silvic băcăuan Silviu Geană, a pichetat, luni, 12 martie, timp de patru ore Camera Deputaților. Silva este singura organizație sindicală reprezentativă pentru sectorul de activitate agricultură, acvacultură, pescuitul, silvicultură și economia vânatului, cu peste 15.000 de membri care profesează în domeniul silvic în întreaga țară.

Protestatarii au avut nouă punte de revendicare, primul fiind respingerea Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere. „Prin acest proiect – spune Silviu Geană - se urmărește legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 ha din fondul forestier proprietate publică a statului a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe”.

De ce se tem silvicultorii

Silvicultorii se tem că în urma noului proiect legislativ se va diminua cu peste 650.000 ha fondul forestier proprietate publică a statului și vor dispărea peste 3.000 de locuri de muncă.
Protestatarii au mai cerut Parlamentului României înființarea unei comisii parlamentare pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri și luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri, iar Camerei Deputaților respingerea propunerii legislative prin care drumurile forestiere, lucrările de corectare a torenților și terenurile forestiere aferente acestora, care deservesc fondul forestier proprietate publică a statului, sunt trecute cu titlu gratuit din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ teritoriale. Guvernului României nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.
De asemenea, se solicită respingerea Proiectului de lege adoptat de Senat care urmărește transformarea unor regii în societăți pe acțiuni, iar la modificarea și completarea Statutului personalului silvic să se țină seama de necesitatea asigurării unei protecții reale a acestuia cu atribuții de pază a pădurilor, asigurarea unei salarizări corespunzătoare pentru personalul silvic și introducerea unor activități din silvicultură în categoria condițiilor speciale de muncă.
Sindicaliști silvicultori mai vor consultarea lor la modificarea și completarea Legii dialogului social, dar și ca legislația silvică să fie elaborată cu consultarea specialiștilor.
Se mai solicită Parlamentului și Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorității personalului silvic, având în vedere creșterea presiunii asupra pădurii. „Apărând pădurea – au arătat silvicultorii -, în ultimii ani, 4 pădurari au fost omorâți de infractorii surprinși în pădure furând lemn, iar alți peste 650 pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au suferit vătămări corporale grave din partea infractorilor (numai în anii 2017 și 2018 au fost înregistrate peste 70 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 30 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale)”.

„Revendicările susținute au ca scop salvarea pădurilor României de la distrugere, consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, garantul asigurării unei gestionări durabile a pădurilor statului, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate. În situația nesoluționării revendicărilor, Federația noastră va continua, în perioada următoare, acțiunile de protest la Camera Deputaților.”
Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor Silva

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere