Direcția
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) intensifică, în
această perioadă, controalele pentru verificarea condițiilor de igienă în care
sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte
alimente de origine animală și nonanimală. Măsura – ne informează purtătorul de
cuvânt al instituției, dr. Florin Baltă – este luată pentru prevenirea
toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional
consumul alimente de origine animală crește.
Este interzisă – spun specialiștii
DSVSA - vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la persoane
neautorizate sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.
Sacrificarea porcilor în scopul
comercializării se face numai în unități de abatorizare, autorizate sanitar
veterinar pentru sacrificarea de porcine. În județul Bacau sunt autorizate
abatoare în comunele Nicolae Bălcescu și Cașin.
Examenul trichineloscopic se poate
solicita prin circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța
alimentelor din piețele agroalimentare autorizate din județ (Piața Centrală
Bacău, Piața Sud Bacău, Piața Moinești, Piața Târgu Ocna) sau direct la DSVSA –
Laboratorul său de specialitate din Bacău.
Comercializarea cărnii de porc
neexpertizată sanitar veterinar se sancționează cu amenzi între 20.000 și
40.000 de lei.
Ce
obligații are deținătorul de animale
Deținătorii
de animale trebuie să coopereze cu medicul veterinar, arondat, pentru ca toate
animalele să fie identificate prin crotaliere. Limitele pentru identificare și înregistrare
sunt:
-
la animalele din speciile bovine, până la 20 de zile de la naștere;
-
la specia porcină, până la 60 de zile de la naștere;
-
ovinele și caprinele se identifică obligatoriu odată cu mișcarea lor din
exploatația în care s-au născut ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de
maximum 6 luni;
De
asemenea, deținătorul de animale trebuie să comunice medicului veterinar
arondat orice eveniment de naștere, de moarte, de pierdere a crotaliei, de
dispariție sau de regăsire de animal în maxim 7 zile, iar în cazul sacrificărilor
tradiționale (porcine, ovine, caprine) să restituie crotalia. La el, trebuie să
nu achiziționeze sau să înstrăineze animale neidentificate fără documente
sanitare veterinare, iar în cazul bovinelor și cabalinelor fără pașaportul
acestora.
În
timpul mișcării animalelor, deținătorii trebuie sa aibă asupra lor:
- pașaportul (în cazul speciei bovine și
cabaline);
-
atestatul (în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 145/2014);
-
formularul de mișcare;
-
lanțul alimentar;
-
certificatul de sănătate în cazul abatorizării.
Deținătorul
de animale mai trebuie să respecte circuitul documentelor de mișcare după
instrucțiunile primite de la medicul veterinar care le-a eliberat, să păstreze și
să arhiveze în ordine cronologică toată formularistica ce îi este remisă de
medicul veterinar împuternicit (aceasta constituindu-se în registrul de
exploatație).
În
cazul în care se constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea
publică, toți consumatorii pot suna la 0234/586233; fax 0234586372 - DSVSA Bacău.
„Dacă porcul este
bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea
necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar
răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii. Solicitați
vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului”.
Dr. Niky Liviu Vrabie, directorul executiv al DSVSA Bacău
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu