miercuri, 19 decembrie 2018

Începe Târgul de Crăciun al Gospodăriilor de Produse Montane


Ediția a doua a Târgului de Crăciun al Gospodăriilor de Produse Montane prefațează, la Ghimeș-Făget și pe toată Valea Trotușului, Sărbătorile de iarnă. Evenimentul va avea loc în perioada 22-23 decembrie, începând cu ora 10:00, și este organizat de societatea Xilopal și Afacerea socială Degustarium, în parteneriat cu Consiliul Local Ghimeș-Făget și Grupul de Acțiune Locală - GAL Valea Muntelui. La târg vin producători din gospodăriile montane și ansambluri de muzică populară din comunele Agăș, Asău, Brusturoasa, Dofteana, Ghimeș-Făget, Palanca, Poduri și din orașul Dărmănești.
„Vor fi – spun organizatorii - două zile de poveste în ambianța colindelor, cântecelor populare, a dansurilor tradiționale, a concursului de împodobit brazi și a preparatelor tradiționale de pe Valea Muntelui”.

Evenimentul are ca temă centrală gastronomia, creativitatea, cultura zonei de pe Valea Muntelui și muzica specifică frumoasei sărbători a Crăciunului. Peste 50 de copii pregătesc decorațiuni pentru brad și casă; mici gospodari, producători de bucate alese, autentice, organic preparate, își vor expune în 30 de standuri o diversitate mare de bunătăți. Coruri bărbătești și de copii se adună să vestească prin cânt ăi poezie Nașterea lui Iisus; grupul muzical Csangallo, de la Budapesta, vine să redea într-o reprezentație aparte teme muzicale autentice, îmbogățite, colorate, pentru că muzica este înțeleasă în orice limbă. Iar soprana Alis Făiniță, originară de pe Valea Trotușului, va îmbogăți evenimentul cu o serie de cântece atent alese, printr-o interpretare remarcabilă.



«Omul credincios își ancorează timpul în funcție de sărbătorile religioase» scria Mircea Eliade în cartea «Sacrul și profanul». Tot astfel, la Ghimeș-Făget, în perioada 22-23 decembrie are loc pregătirea pentru Crăciun printr-o sărbătoare plină de armonie și bogăție. Două zile de conexiune cu oameni ai zonei, cu natura, cu diversitatea și creativitatea; două zile de bogăție, de artă și de veritabilă sărbătoare.”
Damian Pal, managerul Afacerii sociale concept Degustarium 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu