luni, 15 octombrie 2018

Scriitorul C. D. Zeletin a devenit cetățean de onoare a comunei Răchitoasa


Comuna Răchitoasa are, de duminică, 14 octombrie, primul cetățean de onoare. Consiliul Local a acordat acest titlu profesorului universitar dr. Constantin Dimoftache – scriitorul C. D. Zeletin, „pentru întreaga activitate dăruită științei și culturii românești, pentru calitățile de scriitor și pentru creșterea prestigiului și îmbunătățirea imaginii comunei Răchitoasa la nivel național”. De asemenea, de la începutul anului școlar 2019-2020 Liceul Tehnologic Răchitoasa va purta numele „C. D. Zeletin”.

La ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de onoare au fost prezenți, alături de primarul Valentin Moraru, de consilierii locali și de cetățenii comunei, președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, conf. univ., publicist și redactor al revistei Ateneu Ioan Dănilă, președintele Societății Cultural-Științifice ,,Vasile Alecsandri” (inițiatoarea evenimentului), și Nelu Broșteanu, consilierul parlamentar al deputatului Ionel Floroiu.
Constantin Dimoftache/scriitorul C. D. Zeletin s-a născut pe 13 aprilie 1935 în satul Burdusaci, comuna Răchitoasa. Este considerat una dintre cele mai proeminente personalități ale științei și culturii românești, luând în calcul anvergura operei sale științifice și recunoașterea unanimă a meritelor scriitoricești, reflectate în volume publicate și articole găzduite de publicații prestigioase.  C. D. Zeletin, C. D. Zeletin, medic, biofizician, poet, eseist și traducător de poezie italiană și franceză, poartă și pecetea unei familii celebre, cu ramificații înspre familiile biologului George-Emil Palade (singurul român deținător al Premiului Nobel pentru Știință ), a fondatorului Spitalului de Psihiatrie din Iași, Alexandru Brăescu, a filosofului Ștefan Zeletin și a altor personalități.
Premiat în anul al III-lea de facultate (1956), ameninţat să nu-şi poată continua studiile din cauza „originii sociale nesănătoase“, a fost nevoit să fie înfiat de bunicii paterni, Constantin Dimoftache şi Natalia Dimoftache (născută Palade). În felul acesta numele a rămas nemodificat, singura schimbare fiind iniţiala tatălui: N(icolae) - preot, înlocuită cu C(onstantin).
A frecventat şcoala primară în satul natal, având-o învăţătoare pe mama sa, Maria, şi bucurându-se de instruire muzicală din partea părintelui său, Nicolae. A urmat Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca-Codreanu” din Bârlad (1945-1952), a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, secţia Pediatrie (1959), cu specializare postuniversitară în biofizica celulară, biofizica radiaţiilor, criobiologie şi biocibernetică. Din 1994 este membru al Academiei de Științe Medicale, iar din 1967 membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Este autor a peste 20 de volume de literatură, binecunoscut ca poet, traducător, eseist, autor de ediţii critice, cu contribuţii remarcabile în critica literară (o parte dintre scrieri se află în curs de apariţie).
Pe plan local s-a implicat foarte mult şi prin donația către Consiliul Local Răchitoasa a casei părintești şi a unui teren în satul Burdusaci. Acolo se va organiza o casă memorială cu structură muzeistică, care se va numi ,,Casa Memorială C. D. Zeletin şi a personalităţilor burdusăcene care s-au impus în cultura română“. S-a mai propus, de asemenea, ridicarea unui bust al scriitoului în comună.
Din motive de sănătate, scriitorul nu a putut fi prezent la ceremonia de duminică, dar a fost reprezentat de Ioan Dănilă, care a citit un mesaj al scriitorului.
În aceeași zi, în comuna Răchitoasa a fost sărbătorită și Ziua Recoltei.





,,Burdusacii și Răchitoasa au constituit o permanență în sufletul meu, cu bucuriile și durerile pe care le-au presupus. Le-am slujit cu armele mele, numite mai sus, dar și cu cercetarea vechimii acestor așezări, grație instrumentelor specifice acestui demers, pe care le-am privit cu toată seriozitatea.”
C. Dimoftache-Zeletin, mesaj către locuitorii comunei Răchitoasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu