vineri, 19 octombrie 2018

Jeton emis de negustorul băcăuan Costache Paloșanu acum 115 ani


  • numele negustorului Paloșanu a fost dat în Bacău podului din zona în care se afla băcănia lui și este purtat și astăzi, neoficial, de această zonă

Jetonul Paloșanu
Pasionatul colecționar oneștean Dorel Bălăiță a identificat, de puțină vreme, un jeton emis la începutul secolului al XX-lea în Bacău de cunoscutul negustor Costache Paloșanu. Numele Paloșanu a fost dat, de băcăuani, neoficial, podului de peste Negel din zona actualei Curți de Apel (imobilul vechi), de la intersecția străzilor Mioriței-9 Mai-Ștefan cel Mare, zonă cunoscută și astăzi sub acest nume.

Costache Paloșanu avea, în zonă, o băcănie și o cârciumă. „Pentru a-și fideliza clienții – spune Dorel Bălăiță -, negustorul a emis un jeton (o pseudomonedă) cu valoarea de 5 bani, asemenea celui emis cam în aceeași perioadă tot de un băcăuan, Radu Porumbaru, fostul director al fabricii Letea. Jetonul era din cupru și avea diametrul de 21 mm. Astfel de pseudomonede este posibil să fi fost primite de clienți ca rest la diverse cumpărături și puteau fi utilizate pentru a achiziționa diferite produse din băcănia lui Paloșanu. De altfel, am descoperit, în documentele vremii, și o descriere a băcăniei și cârciumii pe care acesta le avea pe strada Ocolul Vitelor, colț cu strada Bacău-Piatra”.
Zona în care au fost băcănia și cârciuma lui Paloșanu
Jetonul poartă pe avers numele „Costache Paloșianu”, anul emiterii - 1903 și numele orașului Bacău și a apărut pentru prima oară în lucrarea „Monede și bancnote românești”, în 1977. Pe revers, într-un cerc perlat exterior, este trecută valoarea nominală: 5. La 35 de ani mai târziu, jetonul a fost catalogat și în lucrarea lui Erwin Schäffer „România, jetoane, semne valorice și mărci”.
Costache Paloșanu a fost unul dintre negustorii importanți ai Bacăului. Despre el – spune Dorel Bălăiță - a scris, în monografia sa fostul primar al Bacăului, Costache Radu, iar numele îi apare și în Anuarul Socec din 1912, la categoria băcani: „Paloșeanu C.”. În Monitorul Oficial nr. 210/17 decembrie 1899, Costache Paloșanu este trecut pe o listă de comercianți si industriași importanți din „comuna Bacău” care întruneau condițiile de a fi alegători la Camera de comerț pe anul 1899-1900. Iar în 1901, este publicată în Monitorul Oficial o „Listă definitivă de comercianți și industriași din județul Bacău, care întrunesc condițiile de a fi alegători  la Camera de comerciii, pe 1901-1902”, unde regăsim numele comerciantului ortografiat exact așa cum apare inscripționat și pe jeton: „Costache Paloșianu”.
Un articol despre Costache Paloșanu și despre jetonul emis de acesta a fost publicat de Dorel Bălăiță în revista „Carpica” de anul acesta. Colecționarul a avut o comunicare pe aceeași temă și la recentul Simpozion Național de Istorie „Vasile Pârvan” din Bacău.
Zona numită și azi, în Bacău, „Podul Paloșanu”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu