vineri, 6 iulie 2018

„Neglijarea investițiilor la amenajarea torenților a dus la dezastrul de la inundații”


  • crede deputat PNL Tudorița Lungu, fostă directoare a ABA Siret Bacău
  • cifrele puse la dispoziție de instituția din Bacău susțin această opinie
Organizația județeană Bacău a Partidului Național Liberal a luat poziție după dezastrul creat în județul Bacău și în special pe Valea Trotușului de recentele ploi abundente și de inundațiile provocate de acestea. Liberalii fac publică, pe această temă, opinia deputatei Tudorița Lungu, fostă directoare a Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Siret” Bacău, care crede că neglijarea investițiilor în lucrări de amenajare a torenților și diminuarea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor a dus la această nouă catastrofă.

Lucrări pe un afluent al Trotușului, la Palanca
Situația din județul Bacău este pusă de deputatul PNL pe seama lipsei de investiții în lucrările de apărare pe cursurile de apă și de amenajare a torenților, la care s-au adăugat cauzele naturale, precipitații abundente într-un interval scurt de timp. Tudorița Lungu spune că situația de acum este oarecum comparabilă cu cea din vara anului 2005, când râul Trotuș a făcut ravagii în zona Comănești și pe toată Valea Muntelui. „După catastrofa din 2005 -spune deputata PNL -, am solicitat și am primit fonduri, iar în intervalul 2006-2009 s-au realizat cele mai mari investiții, în întreg bazinul Siret. Atunci s-au făcut cele mai multe lucrări de apărare împotriva inundațiilor, iar efectele acestora sunt astăzi vizibile. Din păcate, ritmul lucrărilor a fost tot mai scăzut de la un an la altul, investițiile s-au tot diminuat. Neglijarea investițiilor în lucrări de amenajare a torenților și diminuarea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor a dus la această nouă catastrofă. Lipsa de responsabilitate a celor care alocă fonduri creează situații fără ieșire pentru mii de oameni, care își văd distrusă munca de o viață”.

Investiții inegale, în scădere

Față de aceste acuzații am solicitat conducerii ABA Siret date cu privire la lucrările de investiții pe cursurile de apă efectuate pe raza județului Bacău în perioada 2005-2018. Exemplele date pe fiecare an în parte vizează perioada 2005 – 2016, în care valoarea investițiilor a trecut cu puți peste 217 milioane de lei, cu sume inegale valoric pe fiecare an. Astfel, cele mai mari valori aparțin anilor 2015 (aproape 54 de milioane de lei), 2013 (peste 43,66 de milioane de lei) și 2011 (aproape 45,50 de milioane de lei. Dacă în 2005 s-au investit aproape 20,59 de milioane, în ceilalți ani sumele au scăzut mult, la 2,64 de milioane în 2006, la 8,17 milioane în 2008, la 1,23 de milioane în 2010, la numai 2,97 de milioane în 2014 și la doar 8,75 de milioane în 2016. Despre 2017 nu sunt date, cum nici pentru 2018 nu se arată nimic.
„Cele mai multe lucrări - spune directorul ABA Siret, dr. ing. Emil Vamanu - au fost aprobate prin hotărâri de guvern în regim de urgență în urma calamităților naturale. Scopul lor a fost de înlăturare a efectelor inundațiilor, fondurile alocate fiind insuficiente pentru realizarea unor lucrări de prevenire. Este important de menționat că lucrările promovate până acum rezolvă numai o parte din problemele apărute pe cursurile de apă, în ultimii ani fiind semnalată apariția și a altor puncte critice. De altfel, în urma fiecărei viituri apar noi zone vulnerabile”.
Specialiștii de la ABA Siret mai precizează că instituția nu are independență financiară și decizională, că procedura de demarare a unei lucrări de investiții este anevoioasă și îndelungată li că în perioada derulării unei investiții apar modificarea legislației și a standardelor de construire.

Ce promite deputata PNL

Dig de apărare la inundații pe malul Trotușului la Comănești
Tudorița Lungu a făcut amendamente atât la Bugetul pe anul 2017, cât și la bugetul pe anul 2018 și a solicitat în Parlamentul României alocarea a 100.000 de lei, pentru lucrări de apărare pe Trotuș și afluenți, pe tronsonul Ghimeş - Urecheşti, o zonă afectată frecvent de inundaţii, dar și pentru consolidarea podului de la intrarea în municipiul Onești. Majoritatea PSD a respins, însă, amendamentele și nu a alocat nici un ban.
Membră a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, Tudorița Lungu va solicita prezența la comisie a ministrului Apelor și Pădurilor, care să prezinte o informare cu privire la efectele produse de inundații și un program de măsuri pentru înlăturarea efectelor inundațiilor și punerea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice avariate. „Voi solicita, de asemenea, ca, la prima rectificare bugetară, să fie suplimentate fondurile alocate lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor, dar și studiilor pentru lucrările noi apărute, ca necesitate în urma inundațiilor de acum, dar voi reveni și la solicitarea de a se aloca sumele necesare pentru lucrări pe Trotuș și afluenți, pe tronsonul Ghimeș-Urechești” - a precizat deputata PNL.

„Marea majoritate a digurilor din ţară, în funcţie de numărul de locuitori şi de obiectivele economice apărate au fost realizate cu un grad de asigurare de 5%, ceea ce înseamnă debite cu probabilitate de depășire de 5 ori în 100 de ani. Trebuie ținut cont că și în condițiile atingerii acestor «ținte», o inundație «care se produce o dată la 100 de ani» poate să apară chiar și în anul următor. Prin urmare, pagubele produse de inundații nu pot fi evitate, ci doar reduse”.
Emil Vamanu, directorul ABA Siret

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu