miercuri, 25 iulie 2018

Insula de Agrement pare să fie nodul gordian în înlocuirea directorului Emil Vamanu


  • senatorul Dagoș Benea acuză ABA Siret că a tratat superficial răspunderea ei în acest proiect
  • Emil Vamanu crede însă că până la termenul final, 1 iunie 2019, e destul timp pentru decolmatarea albiei Bistriței de la Insulă
Emil Vamanu (centru) prezintă ministrului Mediului
planul lucrărilor în albia Bistriței, la Insula de Agrement
Directorul general al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, instituție cu sediul central în Bacău, dar cu atribuții în aproape toată Moldova, Emil Vamanu, s-a externat miercuri, 25 iulie, din Spital. Emil Vamanu a ajuns pe mâna medicilor după un puseu de tensiune, afecțiune apărută în momentul în care chiar directorul general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), venit în Bacău, l-a anunțat că trebuie să-și prezinte demisia din funcție. Emil Vamanu a refuzat, dar ANAR l-a numit la conducerea ABA Siret pe Vlad Marcoci, om politic din județul Neamț și consilier al directorului ANAR.

Emil Vamanu susține că nu i s-a motivat în niciun fel acest ordin. „Nu mi s-a prezentat niciun document în acest sens – ne-a declarat, ieri, Emil Vamanu. Mi s-a adus la cunoștință verbal că ar trebui să demisionez, fără să mi se arate vreun motiv pentru aceasta. Știu că în asemenea cazuri sunt niște norme din legislația muncii de respectat. Dacă nu mi s-a reproșat de 20 de ani de serviciu nimic, era normal să primesc deodată o asemenea lovitură?”.
Senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean Bacău, a cărui opinie am solicitat-o în acest caz, spune însă că de fapt ABA Siret a tratat cu superficialitate sarcina ei în realizarea Proiectului modernizării Insulei de Agrement din Bacău.

Dragoș Benea: „Pentru alte investiții se bat constructorii”

Cu o săptămână înainte ca lui Emil Vamanu să i se ceară demisia, senatorul Dragoș Benea, liderul județenei PSD Bacău, se declara nemulțumit că la licitația pentru modernizarea Insulei de Agrement nu s-a prezentat nimeni. Constructorii nu doresc, se pare, să colaboreze cu firma care răspunde de încărcarea aluviunilor.
Emil Vamanu (în ultimul plan) și Dragoș Benea
pe Insulade Agrement, la vizita comisarului UE Corina Crețu
și a premierului Viorica Dăncilă
Președintele PSD Bacău afirma că problema e managementul ABA Siret. „Sunt două chestiuni pe care nu le poate contesta nimeni: avem un contract în derulare care merge foarte prost și o licitație pentru al doilea contract la care nu s-a prezentat nimeni. Ori e prost proiectul ori cineva l-a tratat cu superficialitate și, în acest caz, nu poate fi vorba decât despre ABA Siret” - a declarat Dragoș Benea. Nu există probleme cu finanțarea, prin urmare barierele sunt de ordin administrativ.
Reușita celui de al doilea proiect al modenizăii Insulei depinde de ritmul primului: „Dacă decolmatarea lacului va fi tratată de ABA Siret cu aceeași atenție ca în ultimii doi-trei ani, vom mai aștepta încă doi-trei. Nu pot să accept așa ceva: să existe finanțare și să nu vină nimeni la licitație!”.
În timp ce pentru alte obiective, cum ar fi rezerva de apă și Centura Bacăului, s-au înscris câte patru-cinci firme sau asocieri de firme, modernizarea Insulei nu trezește interes. „Nu putem sta cu mâinile în sân - avertizează Dragoș Benea. Atâta vreme cât Guvernul asigură finanțarea, ori este decolmatat lacul ori conducerea ABA Siret pleacă, indiferent dacă e vorba despre Vamanu sau altcineva! E o situație hilară: pentru alte investiții se bat constructorii, iar pentru Insula de Agrement nu se prezintă nimeni. Care-i răspunsul ABA Siret? Concediul medical. Între a intra în concediu medical și a pleca acasă, eu zic că e mai corect să pleci acasă”.

Emil Vamanu: „Decolmatarea albiei de la Insulă se va face în termen”

Despre operațiunea de decolmatare a albiei Bistriței, de la Insula de Agrement, Emil Vamanu are altă opinie. El a precizat că termenul acesteia este 1 iunie 2019: „De ce să ne grăbim să aruncăm acuzații nefondate?”.
Senatorul Dragoș Benea nu este convins nici de problemele de sănătate ale directoului ABA Siret. „E lamentabilă intrarea în concediu medical, cam arhaică și cam des practicată. Sper să înțeleagă titularul de concediu medical că nu este în regulă” - spune liderul PSD Bacău.
Opinam în titlul acestui articol că Insula de Agrement pare să fie nodul gordian în înlocuirea directorului Emil Vamanu. E numai o supoziție. Problema are sigur mai multe cauze și destule necunoscute. Numirea unui nemțean la conducerea unei instituții băcăuane, fie ea și regională ca organizae, a unui om din fieful președintelui PSD-ist al CJ Neamț, cum spun unele surse, nu pare tocmai cușeră. De altfel, județul Bacău a mai avut cadre de conducere din județul vecin și cu alte ocazii.
Reamintim că până la finalul concediului medical al directorului Vamanu, conducerea interimară a ABA Siret este asigurată de directorul tehnic, Irina Lucavețchi. Ordinul pentru Vlad Marcoci trebuie să respecte legislația muncii.

Silvia Pătrășcanu
Petru Done

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu